Élet-Stílus

Nyugdíjba mennek az amerikai űrsiklók

Közzétette az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, hogy mely múzeumokba kerülnek a 30 éves űrprogram végeztével nyugállományba vonuló űrsiklói.

A Discovery, az Endeavour és az Atlantis űrrepülőgépért több mint húsz amerikai intézmény versenyzett, de a prototípus Enterprise-ért is nagy volt a vetélkedés, noha az nem volt alkalmas űrrepülésre, nem is járt soha a kozmoszban.

A NASA végül a főváros, Washington, Florida és Kalifornia mellett döntött. A Discovery az űrhajózás és a repülés történetét bemutató múzeum egyik külső helyszínén, Washington mellett kap helyet. A fővárosnak már korábban odaígérték az egyik siklót.

A floridai Orlando közelében működő Kennedy Űrközpont, ahonnan az űrrepülőgépek a magasba emelkedtek, az Atlantist fogadja be, a kaliforniai tudományos központ pedig az Endeavour érkezésének örülhet. Nem messze a központtól fejlesztették és építették az űrsiklókat. A “vigaszdíjat”, az Enterprise-t a New York-i Intrepid tengerészeti, repüléstörténeti és űrhajózási múzeum kapja.

A kiválasztott intézmények nagy örömmel fogadták a döntést, de azt még egyelőre nem tudni, hogy miként állítják ki az űrrepülőgépeket, és a közönség a fedélzetre léphet-e. A NASA ugyan ingyen adja az űrjárműveket, de így is közel 29 millió dollárt kell költeni arra, hogy felkészítsék és elszállítsák az űrsiklókat, amelyek jövőre kelhetnek útra végleges földi állomáshelyük felé.

“Tartsátok jól járműveinket, derekasan szolgálták nemzetünket. Mély és tartós szerelmi kapcsolat fűz hozzájuk, alig lehet szavakba önteni” – mondta a Kennedy Űrközpontban tartott érzelemdús beszédében Charles Bolden, a NASA vezetője.

A Discovery pár hete teljesítette utolsó misszióját, az Endeavour a jelenlegi tervek szerint április 29-én kezdi búcsúküldetését. Az űrsiklók 30 éves pályafutását az Atlantis zárja júliusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik