Élet-Stílus

Mivel megy el 24 évünk?

Életünk során csaknem 24 évet töltünk alvással, minden harmadik ember alvászavarral küzd. Mi az alvás, miről álmodunk? Acsády László a Mindentudás egyetemén enged bepillantást az alvás rejtelmeibe.

Minden harmadik ember alvászavarral küzd, ami jelentősen befolyásolja szellemi, érzelmi állapotát. Az alvás valódi értelmét mégsem ismerjük. Az újabb eredmények szerint az alvás aktív, magas fokon szervezett idegrendszeri tevékenység, mely szoros kapcsolatban van az alvást megelőző ébrenléttel. Az alvás neurobiológiájának megismerése közelebb visz magunk és az agy működésének megismeréséhez – vezeti le a Mindentudás egyetemén tartott első előadásában Acsády László.











Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.








Get Adobe Flash Player














„Aludj el szépen…” – Éjszakai üzemmód

A másodikban arra tér ki, hogy életünk egyharmadát átalusszuk, majd 200 ezer órát, közel 24 évet. Mi történik ezalatt az agyunkban, milyen folyamatok zajlanak le? Miért alszunk, miért nem alszunk!? Az alvás rejtélyét agysebészeti műtőben, fluoreszkáló agyú egerekkel teli laboratóriumban, diagnosztikai- és terápiás központban, alváslaborban derítjük fel műsorunkban – 21. századi eszközökkel, módszerekkel.
Acsády László biológus, az MTA doktora. A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Thalamus Kutatócsoportjának vezetője. 1991-ben biológusként diplomázott, 1996-ban doktori fokozatot szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Pályája kezdetén a memórianyomok kialakításáért felelős idegrendszeri terület, a hippokampusz idegi hálózatait vizsgálta. Jelenlegi kutatásának fókuszában az agykéreg és a talamusz együttműködésének vizsgálata áll, mely közelebb visz az érzékelés, a tudat, az alvás idegrendszeri folyamatainak megértéséhez. 2006-ban elnyerte az MTA doktora címet. Tudományos közlemények mellett több magyar nyelvű könyvfejezetet is írt és rendszeresen tart népszerűsítő tudományos előadásokat. 2010-ben munkásságáért elnyerte a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat.

Beszélgetés az alvás és az álmok kutatásáról

A harmadik témát kerekasztal-beszélgetésen dolgozták fel: az alvás létünk egyik legszemélyesebb, legintimebb állapota. Egyszerre hétköznapi és misztikus jelenség. Mindennap megismétlődik, mégsem mondhatjuk, hogy alaposan ismerjük. Az alvás során nemcsak a külvilággal változik meg a kapcsolatunk, hanem önmagunkkal is. De mit jelent valójában ez a megváltozott kapcsolat? Miért alszunk, és miért álmodunk? Hogyan értelmezhetjük az alvás során megélt élményeket a gyógyítás, a lelki egészség, az idegrendszeri kutatás, a népi hiedelmek és a vallás szemszögéből. A beszélgetés résztvevői: Bányai Éva, Pócs Éva, Halász Péter, Bódis Róbert, Purebl György, a műsorvezető Lévai Balázs.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik