Élet-Stílus

Már nem titok, mit tartogat a jövő

admin

2011. 04. 04. 17:20

Az emberi viselkedés megérthető, megismerhető, végső soron pedig befolyásolható - állítja Barabási László fizikus-hálózatkutató. A világhírű szakember a héten induló Mindentudás Egyetemén három előadásban mutatja be, hogy adataink alapján összerakható és kiszámítható az emberi jövő.

A telefontársaságok, bankok, internetszolgáltatók tárolta adatokból nemcsak a múlt részletei, hanem a jövő cselekvései is összerakhatók, egy tudós számára is meglepően pontosan – állítja Barabási Albert László, akit a héten három alkalommal is előad a Mindentudás Egyetemén. A hálózatelméleti kutatásaival ismertté vált tudós napjaink egyik legizgalmasabb tudományos területével, a jövőkutatással foglalkozik és a legrangosabb nemzetközi kutatók között tartják számon. 2010-ben ő volt az egyetlen, aki a tudományos élet két legnevesebb folyóiratának, a Nature és a Science magazinoknak egyaránt a címlapjára került.

Barabási szerint az emberekről felhalmozott adatok minden eddig vizsgált hálózatnál pontosabbak, a társadalom az utóbbi pár évben óriási laboratóriummá vált. Villanások című könyvében többek között arról ír, hogy habár ma még a Facebook, a Myspace és a Twitter iránt rajongunk, kialakítható a közösségi oldalak egy új generációja, amely nem a múlttal foglalkozik, hanem a jövőbe enged bepillantást. Nem azzal törődik, hogy „Mi jár a fejedben?”, hanem az eljövendő eseményekre koncentrál. Aki úgy érzi, hogy a Twitter és a Facebook be tudja szippantani, annak a Villanások azt üzeni, hogy a jövő előrejelzésének lehetősége még ezeknél is sokkal magávalragadóbb szenvedély lehet – véli Barabási.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.