Élet-Stílus

Kizöldül a Déli-sark?

Bár az Antarktiszon mindössze két virágzó növény terem meg, az egyik, az antarktiszi sédbúza az elmúlt ötven évben terjeszkedik a klímaváltozás következtében - mutatták ki ausztrál és brit kutatók.

A Déli-sarkvidéken fa nem nő, és a lágyszárú virágzó növények közül is csak kétféle tudta megvetni lábát: az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica) és a felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis).
„Úgy gondolunk az Antarktiszra, mint egy hóval és jéggel borított területre. Valójában azonban az Antarktiszi-félszigeten és a kontinens fagyott központját övező szigetvilágban nyaranta elolvad a hó és sok terület kizöldül: megjelennek a mohák és két virágzó őshonos növényfaj. A közelmúltban, ahogyan a globális hőmérséklet emelkedett, az antarktiszi nyarak pedig egyre hosszabbakká és melegebbekké váltak, e két virágzó növény közül az egyik, az antarktiszi sédbúza mindinkább elterjedt” – magyarázta Paul Hill, a walesi Bangor Egyetem professzora a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadásának.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sédbúza előnyére fordítja a talaj felmelegedésekor felszabaduló nitrogént. Ez a szuperhatékony folyamat, mely lehetővé teszi a növény kifejlődését a rövid antarktiszi nyár alatt, segíthet új típusú trágyák kifejlesztésében – latolgatja a brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik