Élet-Stílus

Átírhatják Amerika történelmét az új leletek

admin
admin

2011. 03. 25. 21:55

Átírhatják Amerika történelmét a Texasban, Austintól 60 kilométerre északnyugatra feltárt kőeszközök, amelyek tanúsága szerint az Újvilág első telepesei a feltételezettnél akár 2500 évvel korábban, 13 200-15 500 évvel ezelőtt kezdték benépesíteni a kontinens északi részét.

A felfedezésről a Science legújabb számában jelent meg tanulmány.

Nyolcvan éven át kétségbevonhatatlan ténynek tartották, hogy az úgynevezett Clovis-kultúra népe “hódította meg” elsőként az amerikai kontinenst.

A kultúra körülbelül tizenháromezer évvel ezelőtt jelent meg és igen gyorsan terjedt el Észak-Amerika jégmentes területein. Az emberek a füves síkságon élő mamutokra, bölényekre, masztodonokra, lovakra, tevefélékre és óriás lajhárokra vadásztak a Clovis-kultúra “védjegyének” tartott, pattintással készült, hornyolt hegyű hajítódárdákkal. A kultúrához tartozó első leleteket az észak-coloradói North Platte River mentén 1932-ben találták, amikor felfedezték a mamutcsontok közé ékelődött, vadászatról tanúskodó dárdahegyeket. A kultúra névadó lelőhelyét az új-mexikói Clovis városa mellett tárták fel. A Clovis-kultúra népe Kr.e. 9000 körül adta át helyét a Folsom-kultúrának.

A Texasi A and M Egyetem régészei Michael R. Watersszel az élen másfél méteres mélységben egy mindössze 20 centiméteres földrétegben valóságos kőkori “kincsesbányát” fedeztek fel: az 15 528 darabból álló leletegyüttes a kő megmunkálása során lepattintott rengeteg kovadarabkát tartalmazott, de találtak 56 “célszerszámot” is – kaparókat, pengéket, vésőket és a húsvágó “bárdokat”.

“Kisméretű, könnyű szerszámokról van szó, egy hordozható készletről, olyan eszközökről, amelyek vándorló vadász-gyűjtögetők úti felszerelését képezhették” – hangsúlyozta Michael R. Waters.

A leletek, amelyek korát úgynevezett optikailag stimulált lumineszcencia (OSL) módszerével határozták meg, 13200-15 500 évesek.

“A leletegyüttes tanúsága szerint az emberek 2500 évvel a Clovis-kultúra népe előtt jelentek meg Amerikában. Eszközeik továbbfejlesztett változata lehetett a hornyolt hegyű dárda, amely a Clovis-kultúra népének védjegyévé vált” – emelte ki Michael R. Waters.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.