Élet-Stílus

A halál a legjobb fogyókúra!? – avagy az anorexia nervosa divatja

Az anorexia gyakran egy egyszerű fogyókúra túlburjánzása.

Az anorexia nervosa (röviden: AN) a maga nemében egy egyszerű késztetés, az éhségnek egy eltorzult viselkedésben megjelenő formája.

Az AN tegnap és ma

Az anorexia nervosa történeti előzményei vallási meggyőződéssel fűszerezettek, gondoljunk csak az éhező szentekre, a megtisztulást szimbolizáló böjti előírásokra. Ma már egy egészen másfajta kultusz árnyékában terjed és pusztít a betegség, mely 1873-ban vált elfogadott kórképpé. Térhódítása szembeszökő: hazánkban mintegy 20 évvel ezelőtt alig néhány szakember ismerte, mostanra a köztudatba égett a fogalma. A betegek száma nem csupán a pszichiátriákon növekszik, hanem a média állandó szereplői is egyben. Vádolhatjuk ezért a csontsovány hírességeket, magát a társadalmat, tény, hogy minden kornak, kultúrának „megvan a maga baja”. Míg Mauritániában a kövérség a szépségideál, az európai országokban éhezéssel sanyargatják magukat a lányok. A test már régen elveszítette a „lélek temploma” jellegét, helyette egy reklámtábla funkcióját öltötte magára, melyet már nem tisztelünk, nem becsülünk, hanem fel- és kihasználjuk, akár szándékosan, akár tudattalanul, alakítgatjuk, formáljuk – míg bele nem halunk.

Veszélyben a serdülő lányok

Az anorexia, mint az evészavarok általában, rendszerint a fiatal lányoknál jelentkezik, általában 12-18 éves korban. Elgondolkodtató az a vizsgálati eredmény, mely szerint a tizenévesek körében a 3. leggyakoribb betegségnek számít (az elhízás és az asztma után). Különösen veszélyeztetettek azok a lányok, akik maximalisták, pszichoszexuális fejlettségükben elmaradottak, s akik túlsúlyosak (vagy annak érzik magukat). Ez utóbbi különös jelentőséggel bír, ugyanis a betegség gyakran egy ártatlanul induló fogyókúra túlburjánzása. A teljesség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy mára már egyre több férfit is érint a betegség, illetve azokat a személyeket, akiknél hivatásuk miatt elvárás a karcsúság. (Gondolhatunk itt például a Girl, interrupted c. amerikai filmre, amelyben a pszichiátrián kezelt lány egyetlen bűne az volt, hogy balett-táncosnő szeretett volna lenni.)

Tünetek avagy okok a gyanakvásra

A diagnózis felállítása szakértelmet követel, némi óvatosság, körültekintés azonban nem árthat. Mire érdemes tehát egy szülőnek odafigyelnie tizenéves lánya érdekében?
Alacsony testsúly. Az AN egyik alapkritériuma a fokozott súlyveszteség, ill. súlyhiány. A serdülőknél szinte természetesnek vehetők a kisebb mértékű súlyingadozások, illetve vannak, akik egyszerűen alkatuknál fogva vékonyabbak. Gondot a 15%-os súlyhiány jelent (a kornak és a testmagasságnak megfelelő testsúlyhoz képest), ami 17, 5 alatti testtömegindexet takar.
Súlyfóbia. Aggodalomra adhat okot, ha a fiatal lány karcsúsága ellenére is retteg az elhízástól, s gyakran hangot ad eme félelmének.
Önértékelési problémák. Hiába a látható soványság, a személy kövérnek, csúnyának érzi magát.
A menstruáció kimaradása (amenorrhea). A kor sajátossága, hogy kezdetben rendszertelen a lányok menstruációja, viszont intő jel, ha már 3, egymást követő ciklus kimarad.

Szülőként, laikus barátként nem feladatunk semmiféle diagnózis felállítása, a másik felé való nyitottság és a vele való őszinte törődés az, amit tehetünk és meg is kell tennünk. Nem segít például, ha mi is ugratjuk, cikizzük a másikat a súlya miatt, a különböző pufók állatokra utaló becenevek sem túl szerencsések. Ehelyett inkább részesítsük minél több pozitív megerősítésben, dicséretben. Egy lány számára szívet melengető, ha elismerik, hogy csinosan öltözik, ám még jelentőségteljesebb, ha a személyes vonásait említik (például, hogy milyen talpraesett vagy hogy jó a humora). A megelőzés természetesen nem csupán a családtagokon múlik, hiszen elsősorban mindannyian saját magunk vagyunk felelősek a testi és lelki egészségünkért, de amíg tehetjük, vigyázzunk egymásra is.

Csott Nikoletta, filoterapeuta

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a szerzőről és a filoterápiáról (filoterapia.hu)
Számolja ki a testtömegindexét (hazipatika.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik