Élet-Stílus

Baj van a kínai műkorcsolyázók életkorával

admin
admin

2011. 02. 15. 17:34

A kínai tornászok után a műkorcsolyázók életkorával is problémák akadtak, ezért a sportág nemzetközi szövetsége (ISU) vizsgálatot indított.

Összesen kilenc kínai műkorcsolyázó születési adatai nem egyeznek az ISU, illetve a kínai szövetség kimutatása alapján, így előfordulhatott, hogy bizonyos versenyeken túl idős, vagy túl fiatalok szerepeltek.

A vizsgált sportolók között van többek között a 2006-os torinói olimpián párosban ezüstérmes Csang Tan, Csang Hao kettős és a tavalyi junior világbajnok Szuj Ven-csing, Han Cung duó is. Az ISU szabályzata szerint a versenyzőknek legalább 15 évesnek kell lenniük az olimpiát, illetve a felnőtt vb-t megelőző esztendő július 1-ig, és 14-nek felnőtt Grand Prix előtti év július 1-ig. A junior mezőnyben 13 évesnek kell lenni az előző év július 1-ig, és nem lehet a versenyző egyesben 19, párosban, valamint jégtáncban 21 a viadalt megelőző július 1-én.

Az egyik adat szerint Csang Tan 1987. október 4-én született, vagyis a 2002-es Salt Lake City-i olimpián, illetve vb-n nem szerepelhetett volna, mert túl fiatal volt. A kettős azon az ötkarikás játékokon 11., a 2002-es vb-n pedig kilencedik volt. Ráadásul a páros férfi tagja, Csang Hao – aki 1982. február 6-án született az egyik, 1984. július 6-án a másik kimutatás alapján, és nincs rokoni kapcsolatban Csang Tannal – a 2003-as junior vb-t nem nyerhette volna meg párjával, mert ott meg túlkoros lett volna. A páros később Torinóban, valamint a 2006-os, 2008-as és a 2009-es vb-n is másodikként zárt.

Szuj születési ideje sem egyértelmű. Az egyik adat szerint 1997. május 7-én látta meg a napvilágot, vagyis túl fiatal volt ahhoz, hogy a tavalyi junior vb-n induljon, így viszont nem szerezhetett volna aranyérmet Hannal, aki viszont 1989. márciusi születési adata alapján pedig túlkoros lett volna. Egy harmadik kínai páros, Jü Hsziao-jü és Jang Csin hölgytagja elvileg túl fiatal, még csak 12 éves volt, míg Jang majdnem 22, így kérdéses, miként indulhattak a junior Grand Prix-sorozatban, pedig ott megnyerték az ostravai viadalt, és Grazban harmadikok lettek.

Rajtuk kívül még Kao Jü, Keng Ping-va és Hszü Pin-su életkorával kapcsolatban merültek fel tisztázandó kérdések. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly döntött úgy, hogy megfosztja a kínai női tornász-válogatott a 2000-es sydneyi játékok elért harmadik helyétől, mivel a csapatban túl fiatal versenyző szerepelt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.