Élet-Stílus

A szénfűtés visszafogja a növekedést

admin
admin

2011. 02. 08. 07:49

A szénnel történő fűtés visszafogja a növésben a gyerekeket, az ilyen környezetben élő kicsik hároméves korukban 1,3 centiméterrel alacsonyabbak kortársaiknál - állapították meg kutatók.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című tudományos folyóirat online kiadásában számoltak be eredményeikről hétfőn.

“Ha a szülők szilárd anyaggal fűtenek otthon, az biztosan árt gyerekeik egészségének” – mondta a kutatásban résztvevő Radim Sram, a prágai kísérleti gyógyászattal foglalkozó intézet munkatársa. A kutató kollegájával, Miroslav Dostallal gyűjtött adatokat a tanulmányhoz. Orvosok több mint tíz éven át figyeltek meg összességében 1133 gyereket, akik 1994 és 1998 között születtek, és Csehország egyik iparvidékén, Teplice környékén élnek.

A szénfűtés már születésük előtt éreztette kedvezőtlen hatását a gyerekek egészségén – állapították meg a tudósok. Átlagos születési súlyuk alacsonyabb volt, majd elsősorban az iskoláskor elérése előtt gyakrabban lettek betegek. Többször szenvedtek felsőlégúti- és tüdőgyulladásban, középfülgyulladás is gyakrabban lépett fel náluk.

A cseh és amerikai kutatók az egészségügyi gondok legfőbb okozójaként rákkeltő anyagokat, az úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogéneket nevezték meg. Különösen akkor, ha ezek az anyagok a finomporba kerülnek, megragadhatnak a tüdőben. E káros anyagok a szén, a fa és más tüzelőanyagok helytelen égetésekor keletkeznek.

A szénnél még rosszabb azonban egy másik tüzelőanyag. “Akinek lehetősége van, gyakran nemcsak szenet, hanem házi szemetet is éget” – jegyezte meg Sram, aki szerint a növekvő szemétdíjak miatt évek óta emelkedik az illegális szemétégetés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.