Élet-Stílus

Meddig király az iPad?

Az okostelefonok és tabletek velejét a letölthető applikációk/alkalmazások jelentik. A iPhone és iPad „appek” száma már meghaladja a 400 ezret, miközben az Androidos fejlesztések is felzárkóztak.

Még az Apple a király az alkalmazások terén, mind a telefonokon mind pedig táblagépeken, ugyanakkor egy új felmérés szerint hamar behozhatja a lemaradását az Android. Ha arra lennénk kíváncsiak, milyen irányba haladnak az applikációk, minden bizonnyal a fejlesztőket volna érdemes megkérdezni. Így is tett az Appcelerator cég. Az eredményekből jó látszik, hogy hiába az egyre több versenyző (Apple, Android, BlackBerry, Windows Phone 7, Symbian) a fejlesztők igazán komolyan csak két platformot és két terméket vesznek: az iPhone-t és az Androidos telefonokat valamint az iPad-et és az Android tableteket.

Ki mire fejleszt? (appcelerator.com)

Ki mire fejleszt? (appcelerator.com)

A többiek messze lemaradva követik a két nagyot. A fejlesztők 92 százaléka kíván iPhone-ra fejleszteni és 87 százaléka Androidra, míg a harmadik helyezett Windows Phone 7-re alig 36 százalék. Hasonló arányok jelentkeznek a táblagépek esetében is.
A felmérést készítő cég vezetője Scott Schwarzhoff szerint a látható, hogy majd minden fejlesztő cég, amelynek korábban csak iPhone-os termékei voltak, feltette magának a kérdést hogyan tovább? Android telefonok vagy iPad? Az ökölszabály úgy tűnik, ha tömeget akarsz elérni fejlessz Androidra, ha pedig magasabb felhasználói igényt kielégítő alkalmazást akarsz árulni, hajrá iPad.

Az Andorid esetében úgy tűnik nem az aggasztja a fejlesztőket, hogy nagyon szerteágazó gyártói körnek kell megfelelni, sokkal inkább az árral nem tudnak mit kezdeni és ugyancsak bizonytalanok milyen hardver lehetőségeik vannak. Nehézség az Androidos tábor számára az is – főleg a hardver gyártóknak -, hogy hogyan lehet egyedivé tenni a terméket. Egyelőre úgy tűnik az ár jelenleg a legfontosabb, és egyre több forrásból hallani jönnek a 100 dollár alatti tabletek is, amely újabb hatalmas piacot nyithat.

Míg az iPad és az Androidos tabletek uralkodnak ezen az újonnan keletkezett médiaeszköz körüli felhajtáson, addig a többi szereplő kevésbé tud ezzel élni. Úgy tűnik az iPhone és az Androidos telefonok révén van egy meglévő bizalom az ilyen rendszerű tabletek irányába is a fejlesztők részéről, míg a például a BlackBerry Playbookban egyelőre kevésbé.

Az Android tabletek előretörése annak fényében egyáltalán nem meglepetés, hogy csak az év eleji Consumer Electronic Shown a CES-es hányat mutattak be a legkülönbözőbb gyártók. Az idei év egésze erről szól – tette hozzá a felméréshez Schwarzhoff.
Egy rövid listára tekintve nehéz lesz választani a mindent elárasztó tabletek közt. Íme kik és mivel jelentkeznek idén és a lista nyilván bővül majd: Motorola Xoom, Acer Iconia, Aluratek Cinepad, AOC Breeze , Dell Streak 7, EFUN Next 4, Lenovo Lepad, MSI Wind Pad, Panasonic Viera, Eee Pad Slider, Eee Pad Transformer, Eee Pad MeMO.
(forrás:tcmagazine.com)

Az igazodást ebben az ágazatban azért az Apple jelent. Ha hinni lehet a híreknek a hamarosan megjelenő iPad2 megint egy lépéssel előrébb fog tartani konkurenseinél, főleg, ha megfelel majd a fejlesztők elvárásainak is. Ezekben mint a táblázatból kiderült, a kamerát várják a leginkább, amelyhez újabb fejlesztések köthetők majd.

Mi legyen az iPad2-n?

Mi legyen az iPad2-n?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik