Élet-Stílus

Európai kampány a szigetért

admin
admin

2011. 01. 21. 10:54

A Yourope, európai fesztiválszövetség elnöke nyílt levelet írt Tarlós Istvánnak, amelyben arra kéri, hogy ne lehetetlenítse el a Sziget Fesztivált.

Christof Huber levelében leírja, hogy a Sziget Fesztivál nem csak kulturális szempontból egyedülálló, hanem helyszínét tekintve is, és nagyon szép jelképnek tartja, hogy az Hajógyári-szigetet a több európai országot összekötő Duna öleli körül. Emellett rámutat arra is, hogy a rendezvény növeli a Tarlós István által irányított „város tekintélyét Európa kulturális térképén”.

A 64 elismert európai fesztivált tömörítő egyesület, a Yourope nevében végül arra kéri a főpolgármestert, hogy változtassa meg döntését a Sziget fesztivál területhasználati díjának tekintetében, amely „jelenlegi mértékében ellehetetleníti e nagyszerű fesztivál létét”.

A területhasználati díjról szerdán tárgyalt volna Tarlós István főpolgármester és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, de a városvezető a megbeszélést elfoglaltságaira hivatkozva lemondta, és a jövő hétfői vezetői értekezletre hívta be a fesztivál szervezőjét. Ennek megfelelően a tanácskozás egyik napirendi pontjaként fogják tárgyalni az ügyet az alpolgármesterekkel és a kabinetfőnökökkel.

A Sziget Fesztivált sújtó díjról először a múlt hét kedden lehetett hallani, amikor Budapest városvezetése bejelentette, hogy senki nem mentesülhet a díjfizetés alól. Mindeközben az is kiderült, hogy az előző városvezetés által megállapított, de elengedett összeg 2,5 milliárd forint lenne, amit a közel ugyanekkora költségoldallal működő Sziget fesztivál egyértelműen nem tudna kifizetni. A polgármester azóta már elmondta, hogy 1-1,5 milliárd forintot hajlandóak lennének elengedni a rendezvénynek, de így is egyértelmű, hogy még a jobb esetben fennmaradó 1 milliárd forintot sem tudnák kigazdálkodni a 80-100 milliós hasznukból.

Tartja-e Tarlós az ígéretét?

Gerendai Károly korábban az fn.hu-nak elmondta, hogy ez a terület ebben az állapotában senkinek nem adható bérbe, vagy csak minimális értékért. Azon persze lehet vitatkozni, hogy a Hajógyári-sziget ezen értéke nem nulla, és valamennyit hajlandóak is lennének fizetni, de a városvezetés által kért összeg nagyságrendekkel eltér attól, amit képesek lennének kigazdálkodni.

Miközben Tarlós István megválasztás előtt azt az ígéretet tette, hogy ha ő lesz a főpolgármester, akkor a Sziget Fesztivál megkapja majd azokat a támogatásokat, amit eddig is megkapott. Múlt heti sajtótájékoztatóján már leszögezte, hogy senki nem kap ingyenes közterület-használatot: „Milyen alapon volt itt az ingyenesség, amikor százmilliárdos hiánya van a fővárosnak?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a közelmúltban a kulturális államtitkár ingyenes közterület-használati engedélyét utasította el.

Tarlós István közölte: meg kell keresni gazdag kerületeket, virágzó vidéki városokat, például Szegedet, a Sziget támogatása érdekében. “Ki lehet húzni a kardot a haza védelmében, a belváros és Szeged is beszállhat a Sziget támogatásába” – fogalmazott. Atkári János pénzügyi főtanácsadó pedig közölte, hogy tavaly 4,5 milliárd forinttól esett el a főváros, mert több rendezvény ingyenesen használhatta a főváros közterületeit. Ebben az esetben azonban kérdéses, hogy a Sziget 2,5 milliárdjától hogyan estek el, ha azt a rendezvény nem képes kigazdálkodni, és máshová költözik, vagy elmarad.

Elbocsátó szép üzenet?

Az fn.hu-nak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők szerint piaci alapon az lenne ésszerű, ha a terület bérleti díját a várható nyereséghez kötnék, ha pedig egy bérbeadó ehhez képest ilyen irreális összeget állapít meg, az leginkább azt jelenti, hogy a bérlőt inkább házon kívül szeretné tudni.

Mindeközben a fesztivál szervezői arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendezvényük eddig mindenkinek hasznos volt. Egy KPMG által végzett tanulmánya szerint a Sziget több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP-hatással bír, 1,4 milliárd forint addicionális adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál.
Startlap Facebook

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.