Élet-Stílus

Forró bolygót találtak

Az eddigi legforróbb bolygót fedeztek fel, egy olyan gázóriást, amelynek felületén a hőmérséklet eléri a 3200 Celsius fokot, vagyis a planétán magasabb hőmérséklet uralkodik, mint némely csillagon.

A felfedezés az Egyesült Királyság több egyeteme által közösen működtetett SuperWASP (Super Wide Angle Search for Planets) távcsőhálózatnak köszönhetően született, amely Naprendszerünkön kívüli bolygók után kutat. Két helyszínen, az északi féltekén az Kanári-szigeteken, a déli féltekén pedig Dél-Afrikában lévő észlelőhelyre telepített műszert használnak így a megfigyelésekkel az egész égboltot lefedik. Mindkét bázison nyolc nagylátószögű kamerából álló robotteleszkóp végzi folyamatosan a csillagok fotometriai mérését. A távoli napok körül keringő bolygók ugyanis szerencsés esetben eltakarják a messzi csillag korongjának egy nagyon kis részét. Ez egy parányi fényességcsökkenést okoz, amiből következtetni lehet a távoli bolygók létezésére.

A WASP-33b katalógusjelű bolygó létezésére már 2006-ban gyanakodtak, a további méréseknek köszönhetően 2010-ben igazolták a planéta létezését – olvasható a New Scientist tudományos hírportálon.

A bolygó 378 fényévnyire, az Androméda-csillagképben található, tömege a Jupiter tömegének négyszerese s egyik érdekessége, hogy “rükvercben” halad. A bolygók általában ugyanabban az irányban keringenek csillagjuk körül, mint amilyenben az a tengelye körül forog. Akad azonban kivétel, ilyen a most felfedezett WASP-33b jelű planéta, amely fordított, azaz retrográd irányban halad pályáján.

A bolygó igen közel van a csillagához. Ennek köszönhetően egy év a WASP-33b katalógusjelű bolygón mindössze 29,5 óráig tart. A közelség másik következménye, a bolygó felületén uralkodó magas hőmérséklet.

A “szülőcsillag” az egyik legforróbb csillag, amely bolygót “birtokol” – hőmérséklete 7160 Celsius fok, vagyis lényegesen magasabb, mint a Napunké, amely “mindössze” 5600 Celsius fokos. A közelségnek és a csillag “forróságának” eredményeként a WASP-33b felületén pokoli viszonyok uralkodnak, ahol a hőmérséklet eléri 3200 Celsius fok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik