Élet-Stílus

Kis cégek jó nagy hanggal

Az internet révén akár nagyon kis cégmérettel is aránytalanul nagy piac érhető el. Kis túlzással néhány fős kisvállalkozások uralják az online világot.

Az internet teljesen átírta az üzleti szabályokat. Alacsony induló költséggel hatalmas piacot nyerhetnek az ügyes szereplők.

A net apró óriásai közt szemezgetett a Royal Pingdom oldal. A listába való bekerüléshez legalább 10 millió felhasználó és maximum pár száz fős cégméret kellett.

Mozilla

Dolgozók száma: 250
Felhasználók: mindenki, aki Firefoxot használ (kb. 400 millió ember)

A Mozilla cég/szervezet, amely egy online közösség 1998-óta küzd „egy jobb internetért”. Legfontosabb termékük a Firefox böngésző. A nyílt forráskódot használó projekt a közösség ereje révén jutott el odáig, hogy jelenleg a világ második legnagyobb böngészőjét tudhatja magáénak 30 százalékos részaránnyal. A Firefox nem kizárólagos terméke a Mozillának, rendelkeznek többek közt email-klienssel, a Thunderbirddel is.

http://www.mozilla.org/

Tumblr

Dolgozók száma: 18
Felhasználók: 12 millió blog

Tumblr volt a tavalyi év egyik netes sikersztorija. A Telegraph így foglalta össze találóan mi is ez. Hagyományos blogolás: Kipróbáltam, kösz elég volt! Facebook: egy rakás kölyök. Twitter: jaj, az annyira 2006. A múlt!. A tumblelogging: olyan mint az email – rövid, lényegi és közvetlen.

http://www.tumblr.com


Twitter

Dolgozók száma: 300
Felhasználók: 175 millió

A mikroblog szolgáltatást egyre kevesebbeknek kell bemutatni és magyarázni mire is jó az. A 140 karakterben megfogalmazható tweetek (csiripek) mára meghódították a világot és sokszor elsődleges közlő/forrás csatornaként használják nagy cégek is.

http://twitter.com

Skype

Dolgozók száma: 500
Felhasználók: 600 millió

A „szkájpolás” gyakorlatilag egyet jelentett sokáig az internetes telefonálással. Mára persze nem csak beszélgetni, vagy írásban chatelni jó, hanem videókonferenciára is alkalmas a rendszer. Az 500 fős cég akár már nem is tekinthető oly kicsinek – magyar szemmel – ám, ha a felhasználók számával arányítjuk, akkor bizony igen.

http://www.skype.com/intl/hu/home

A legtöbb cégnek fontos a jó iroda - KÉPGALÉRIA a cégek főhadiszállásáról.

A legtöbb cégnek fontos a jó iroda – KÉPGALÉRIA a cégek főhadiszállásáról.

Craigslist

Dolgozók száma: 30
Felhasználók: 50 millió amerikai

A listát tekintve őskövületnek és itthon kevéssé ismertnek tekinthető oldal lényegében egy tematikus hirdetési szájt. 15 éves története során a külalakja sem sokat változott mégis működik, és közben persze nem vált egy önmagán túlnövő szervezetté. Bár főleg az USA-ban használják vannak rajta magyar ajánlatok is.

http://www.craigslist.org/about/sites

Automattic

Dolgozók száma: 72
Felhasználók: 32 millió WordPress blog

Még ha a cég neve nem is oly ismert, terméke a WordPress blogmotor annál inkább. A blogsablonok könnyen testre szabhatóak és mára nem is csak blogolásra jók. Online újságok, kiadványok, vagy bármilyen webes tartalom megjeleníthető rajta keresztül.

http://wordpress.com/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik