Élet-Stílus

Rehabilitálnák a doni sereg parancsnokát

admin
admin

2011. 01. 12. 07:04

A köztársasági elnökhöz fordult a második magyar hadsereg egykori parancsnokának védője, azt kérve: az államfő nevezze ki posztumusz vezérezredessé a háborús bűncselekmény miatt 1947-ben jogsértően elítélt és kivégzett Jány Gusztávot - írta a Magyar Nemzet.

A szovjet haderő 1943. január 12-én indította meg támadását a Don-kanyarnál harcoló második magyar hadsereg ellen. A kétszázezer fős magyar sereg parancsnoka Jány (Hautzinger) Gusztáv vezérezredes volt. Súlyos veszteségek után, 1943 nyarán hozzávetőleg 85 ezer magyar katona térhetett haza. Jány ezután visszavonult és nem volt hajlandó a németekkel és a nyilasokkal együttműködni. A szovjet előrenyomulás elől Bajorországba távozott, majd onnan önként tért vissza Magyarországra, és jelentkezett a hatóságoknál.

A honvédelmi miniszter 1945. június 19-én Jányt háborús bűnösnek nyilvánította, lefokozta és kicsapta a hadseregből. A Budapesti Népbíróság 1947. október 4-én háborús bűntettért golyó általi halálra ítélte. Az ítéletet november 26-án végrehajtották.

A legfelsőbb bíróságnak 1993-ban nem volt lehetősége rá, hogy az 1945-ös miniszteri jogsérelmet orvosolja, azaz visszahelyezze Jányt tiszti rangjába. Ezt csak a köztársasági elnök, a hadsereg főparancsnoka teheti meg – olvasható a lapban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.