Élet-Stílus

Nem indulhat az olimpián a címvédő atléta

Nem vehet részt a 2012-es nyári játékokon LaShawn Merritt, a 400 méteres férfi síkfutás doppingvétség miatt eltiltott amerikai címvédője.

Merritt a birkózó Kiss Balázshoz és az úszó Szepesi Nikoletthez hasonlóan – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2008 nyarán hozott doppingszabálya miatt nem indulhat Londonban.

A 400 méteres síkfutás címvédőjét – továbbá Kisst, Szepesit és még világszerte harminc-negyven másik sportolót – a NOB azon szabálya akadályozza meg a londoni szereplésben, amely szerint minden olyan sportoló, aki doppingvétség miatt hathónapos, vagy annál hosszabb idejű eltiltást kap, nem vehet részt az eltiltását követő olimpián.

A fiatal sprintert tavaly büntette 21 hónapra az Amerikai Választott Bíróságok Szervezete (AAA), miután korábban háromszor is lebukott tiltott potencianövelővel.

A 24 éves atléta abban bízott, hogy az AAA az októberi ítélethirdetése előtt jelezte, a NOB szabályai ellentétesek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexével, s mivel a NOB aláírta a kódexet, nem tilthatja el az olimpiai szerepléstől Merrittet.

„A szabály érvényben van. A NOB-nak jogában áll meghatározni az olimpiai szereplés feltételeit. Ez nem büntetés, hanem egy a feltételek közül” – mondta Thomas Bach, a NOB alelnöke szerdán.

Ami a magyar sportolókat illeti: Kiss Balázs birkózó-világbajnokot és Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes úszót egyformán egy évre tiltották el a versenyzéstől.

Kisst tavaly azután büntette a nemzetközi sportági szövetség (FILA), hogy egy doppingellenőrzés során táplálék-kiegészítővel szervezetébe jutott tiltott anyagot mutattak ki a leadott mintájában. A 30 éves birkózó büntetése március 18-án jár le.

Szepesit azután marasztalták el, hogy pályafutásának újrakezdését elfelejtette időben (a szabályok szerint kilenc hónappal a tervezett visszatérés előtt) bejelenteni – ez pedig doppingvétségnek minősült a nemzetközi sportági szövetségnél, a FINA-nál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik