Élet-Stílus

Londonban tíz érem a cél

Tíz érem megszerzésére lát esélyt a londoni olimpián Borkai Zsolt. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, örülni fog, ha a magyar csapat eléri a pekingi eredményességet, és boldog lesz, ha három aranynál többet sikerül nyerni a jövő évi játékokon.

“Ezt a tízes kört kicsit bővítve 20-25 főről beszélhetünk, de tovább nem tudunk menni – nyilatkozott a MOB-elnök. – A londoni csapatot illetően azt mondtuk, az eredményességre megyünk rá, természetesen jó lenne, ha minél többen kivívnák az indulási jogot. Optimista vagyok, de reálisan gondolkodom, s persze bizakodom, hogy nem jól tippelek. De más az olimpia, nem lehet az esélyek latolgatásánál a világbajnoki eredményekből kiindulni.”

A MOB idén a megnövelt hatáskörnek és állami támogatásnak köszönhetően 2,1 milliárd forintot fordíthat az élsport támogatására, s kiemelten kezeli a londoni esélyeseket.
“A sporttörvény tavaly év végi elfogadásával a MOB feladata és hatásköre bővült, így időben meg tudja oldani a szövetségek finanszírozását, nem kell áprilisig várni a pénzre. Ez volt az elsődleges. Másrészt 2011 a felkészülés éve 2012-re. A MOB 5,6 milliárdos költségvetéssel rendelkezik, ebből kell például megoldani a köztestületek finanszírozását, hétfőn megszületett erről a megállapodás. Új feladat a MOB-nál például az olimpiai járadék finanszírozása. A Gerevich-ösztöndíj keretében pedig olyan támogatást szeretnénk biztosítani a Londonban esélyes versenyzőknek és edzőiknek, hogy nyugodtan készülhessenek a jövő évi játékokra. Az elnökség januárban dönt arról, hogy mekkora legyen az a kör, amelyet kiemelten támogatunk, én ebben a tíz főben gondolkozom, s inkább a szövetségek kapjanak plusz támogatást.” – mondta Borkai Zsolt.

Hozzátette: a MOB 2,1 milliárdot tud az élsport támogatására biztosítani, ezen belül 200 milliót az egyesületek, azok a műhelyek kapnak, amelyek pontszerzésre esélyes versenyzőkkel rendelkeznek.

Egyben kiemelte, hogy minden területen hosszabb távú stratégia kidolgozására van szükség. Borkai – aki januárban találkozik Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével – a doppingolás miatt egy évre eltiltott birkózó világbajnok Kiss Balázs londoni indulási esélyeiről azt mondta, nem látja, hogy a MOB-nak lenne mozgástere az ügyben:

“Kiss Balázs ügyében a MOB írt egy levelet a NOB-nak, amelyben pontos tájékoztatást kér a feltételrendszerről. Ugyanakkor a NOB-nak megvan a szabályozása, így nem látom a MOB mozgásterét az ügyben. Hasonló a helyzet a kalapácsvető Pars Krisztián esetében, őt továbbra is olimpiai negyedik helyezettnek kell tekintenünk. Ugyanakkor a Jacques Rogge-gal való találkozásom alkalmával fel fogom vetni ezt a két ügyet.”

A tervek szerint Schmitt Pál köztársasági elnök, volt MOB-elnök mutatja be utódját Rogge-nak. Borkai, aki Győr polgármestere és fideszes országgyűlési képviselő, úgy látja, a MOB kibővített hatásköre ellenére a sportért felelős államtitkárságnak még számtalan feladata marad, ilyen a törvényalkotás, a szabályozások, a pályáztatása vagy az ellenőrzés, s a sportstratégia összeállítása.

A MOB első embere hétfőn délelőtt megállapodott a sportköztestületekkel az idei finanszírozásról, amelynek lényege, hogy a köztestületek legalább annyit, vagy többet kapnak mint 2010-ben. A paralimpiai felkészülés és a szabadidősport támogatási összege közel megduplázódott. Az egyeztetésen Borkai Zsolt mellett részt vett Bánki Erik, a Parlament sport- és ifjúsági bizottságának vezetője, Szalay Ferenc, a bizottság helyettes vezetője, Balogh Gábor, a kormányfő sport tanácsadója, valamint Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség, Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság és Nébald Rudolf, a Fogyatékosok Sportszövetségének elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik