A transz-zsírsavakkal az a baj, hogy a kutatások szerint ezek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Már napi 5 gramm is, ami hosszú távon legalább 30%-kal növeli meg az agyérelmeszesedés, a szívinfarktus vagy a koszorúér-elzáródás valószínűségét. A baj ott kezdődik, hogy ma a magyarok ennek az 5 grammnak is a többszörösét veszik magukhoz naponta.
A köztudatban a transz-zsírsavak egyik legbőségesebb forrásának a margarin számított: ez ma már nem igaz, mivel napjainkban a margarin előállításához nem használnak hidrogénezett növényi olajokat, és modern technológiával állítják elő őket, így transz-zsírsav -tartalmuk 1 gramm alá esett. Ezzel ellentétben a gyorséttermi koszthoz használt sütőmargarinok és a többször felhasznált ipari sütőolajok bőségesen tartalmaznak a káros anyagból, ahogy a gofrik, nápolyik és más zsíros krémmel töltött édességek, sőt a népszerű sós ropogtatnivalók is.
AJÁNLOTT LINKEK:
A transz-zsírsavakat tartalmazó ételek listáját itt találja (mnsza.hu)
Nápolyikkal, keksszel tömjük magunkba a veszélyes zsírsavakat (origo)