Az olasz éttermeknek új konkurenciával kell számolniuk: egyre többen csatlakoznak az interneten terjedő gasztroközösséghez. Tagjai saját otthonukba hívják meg egymást, de nem a megszokott barátok közötti étkezésről van szó. A meghívottak nem feltétlenül ismerik egymást, a fogásokat szakács készíti és távozás előtt fizetni kell. Még a szakács is kifizeti a saját fogyasztását. Az Egyesült Államokból érkezett divatot gyorsan befogadta az evést és társaságot is egyaránt kedvelő Itália.
A házi éttermek listája kizárólag interneten található, az otthonukat megnyitók pedig kerülik a túlzott hírverést. Akárki csatlakozhat, de feltételnek számít, hogy a vacsorához felkínált lakás a városközpontban legyen, kényelmes vendéglátást biztosítson. A vendégekre vonatkozó szabályok tiltják a későn érkezést, a lemondásról illik előre értesíteni a házigazdát, és ugyancsak előre kell jelezni az esetleges allergiát, vagy ha valaki vegetáriánus. A fogások száma kettő és tíz között mozog, mindez fejenként 30-60 euróba (8-16 ezer forintba) kerül. Igaz, az ellenértéket adománynak nevezik.
A gasztroközösség a Facebookon és e-mailes levelezés útján gyarapszik: a Corriere della Sera szerint már kedvenc helynek számít Oliviero Leti díszlettervező tíz szobás lakása Milánóban, ahol vasárnaponként várják az ebédre bejelentkezőket.