Szórakozás

Megszondáztatják vendégeiket az olasz éttermek

November 13. óta az éjfél után szeszes italt felszolgáló éttermeknek kötelező szondát tartani. Ha nincs nekik, és ellenőrök jönnek, megbírságolják őket.

Az éttermek üzemeltetőinek egy minden asztaltól jól látható helyen ki kell tenniük a szeszes italok alkoholtartalmát feltüntető táblázatot, amelyről könnyen leolvasható, hány pohár bor vagy sör iható ahhoz, hogy ebéd vagy vacsora után a vendég a kormányhoz ülhessen. Ha a vendég éjfél utánig marad az étteremben, távozáskor meg kell szondáztatni. Az ellenőrzést elmulasztó étterem 300-1200 euró közötti bírságot kockáztat.

A vendéglátóipari szövetség (Fipe) a honlapján hangsúlyozza, hogy nem érzi tehernek a vendégek szondáztatását. A Fipe saját gyártmányú, az ókori boristenről Bacco Boxnak elnevezett szondát is kifejlesztett, s ezt a vendégek magukkal is vihetik.

Az étkezéshez néhány pohár alkoholt előszeretettel fogyasztó Itáliában nem vezettek be zéró toleranciát. Az olasz Kresz által megengedett felső határ 0,5 ezrelékes véralkoholszintnek felel meg, aki ezt eléri, 300-6000 eurós büntetést kockáztat, 0,8 ezreléktől felfele a jogosítvány bevonását és letartóztatást.

A jelenlegi szabályok szerint Olaszországban az élelmiszerüzletek éjfélig, diszkók, éttermek és más vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek éjjel három óráig árusíthatnak szeszes italt. Szabálysértés esetén 5 ezertől 20 ezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki rájuk. A visszaesőknek iparengedélyüket is bevonják. Az autófüggő Itáliában szigorúbbak az alkoholt árusítókkal, mint az ezt fogyasztó vezetőkkel.

Az olasz autóklub adatai szerint az olaszországi közlekedési balesetek 54,2 százalékát a megengedettnél több alkohol okozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik