Élet-Stílus

Éles a verseny a Dakar pihenőnapja előtt

Az autósoknál a címvédő spanyol Carlos Sainz, míg a motorosoknál a portugál Ruben Faria érte el a legjobb időt a pénteki hatodik szakaszon a 32. Dakar-ralin, a világ legnehezebb és legnagyobb terepversenyén, melyet argentin és chilei utakon rendeznek meg.

Mielőtt szombaton egy nap pihenőt kapnának a versenyzők, pénteken keményen megdolgozták a szervezők a mezőnyt. A 6. szakasz Iquique-Arica közötti 721 kilométeres távot kellett teljesíteni. A mért gyorsasági hossza is komoly 456 km. Nehéz navigációs részek és dűnék is nehezítették a feladatot.

Bár csak vízhordóként szerepel, minden évben, amikor Ruben Faria elindult a Dakar-ralin, nyert egy szakaszt. Idén már az első nap a leggyorsabb volt, de ott egyszer túl gyorsan ment, amiért megbüntették, így bukta a szakaszgyőzelmet. Tegnap viszont bepótolta, a portugál motoros. Hetedikként rajtolt, de a feladata az volt, hogy minél előbb felzárkózzon Cyril Despres mögé, hogy segítse őt, ha kell. Meg is tette, de ezzel meg is nyerte a szakaszt. A szakasz elején még Helder Rodrigues vezetett, majd fél távtól húzott bele a Faria – Despres duó és végül Faria 50 másodperccel Rodrigues előtt végzett.

Éles a verseny a Dakar pihenőnapja előtt 1

Mindez azonban nem befolyásolta az élmenők küzdelmét. Despres-nek Marc Comát kell befognia a végső győzelemért. De a franciának nem volt könnyű napja. “A 220 kilométertől vibrációt éreztem a motortól, így a holnapi pihenőnap nemcsak az embernek a gépnek is jót tesz majd. Nem tudom mi lehet a probléma. A tankolási pont után kezdődött, de nem tudtam, hogy megálljak vagy sem. Kicsit lassítottam, de a végén a többiekkel egy időben értem célba. Ez egy csoda, hogy befejeztem.”

Despres azonban nemcsak a célba érésnek örülhet, de végül jól alakultak a dolgai és másfél percet sikerült faragnia a hátrányából is az összetettben vezető Marc Comával szemben, vagyis kilenc percen belül van.

Éles a verseny a Dakar pihenőnapja előtt 1

A pihenő nap jót tesz majd Stephane Peterhanselnek, hogy átgondolja a dolgait és visszatérjen a nyerő formához. A BMW-s a tegnapi szakaszgyőzelem után ma is remekül kezdet, már több mint egy perccel vezetett Carlos Sainz-cal szemben, amikor az egész katasztrófába fordult. Először eltévedt, amivel 4-5 percet veszített, majd négyszer kapott defektet, ami megpecsételte a sorsát. A kilencszeres Dakar-győztes csak ötödik lett, 12 perc hátránnyal.

“Sorozatban kaptuk a defekteket. Csak három pótkerekünk volt, így végül időnként meg kellett állnunk, hogy az utolsó defektes kereket felpumpáljuk. Ma keményen megfizettünk a kudarcainkért. Elég rossz hír a pihenő nap előtt” – mondta kissé elkenődve Peterhansel, aki már közel tizenöt perccel van lemaradva Carlos Sainztól.

Éles a verseny a Dakar pihenőnapja előtt 1

A Volkswagen spanyol versenyzője ma megszerezte pályafutása 21. szakaszgyőzelmét, de nem teljesített tökéletes napot, egyszer neki is kereket kellett cserélni. “Jó szakasz volt a mai nekünk. Utolértük Petert és Nasszert, akik együtt haladtak. Azután láttuk, hogy Peter megáll, majd Nasserhez közel a porában autóztam. Nem szeretem az ilyet, nehéz és veszélyes. Kaptunk egy defektet, amivel veszítettünk néhány percet.”

Éles a verseny a Dakar pihenőnapja előtt 1

A második helyen a szintén VW-s Nasszer Al Attiyah végzett. A katari 456 kilométer száguldás után kilenc másodperc különbséggel érkezett a célba. A verseny felénél a lemaradása sem sok, két és fél perc. Innen még könnyen fordíthat. A mai nap abszolút a Volkswagené volt, hiszen az első négy helyen a kék autók végeztek.

Dakar-rali
6. szakasz, Iquique-Arica, 721 km (gyorsasági: 456 km):
autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Volkswagen) 4:53:53 ó
2. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen) 9 mp hátrány
3. Giniel de Villers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen) 9:49 p h.
Az összetett állása:
1. Sainz, Cruz 20:39:41 ó
2. al-Attijah, Gottschalk 2:42 p h.
3. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, BMW) 14:51 p h.

motorosok:
1. Ruben Faria (portugál, KTM) 5:35:27 ó
2. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 50 mp h.
3. Cyril Despres (francia, KTM) 3:54 p h.
Az összetett állása:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 22:40:20
2. Despres 8:48 p h.
3. Francisco López (chilei, Aprilia) 22:12 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik