Élet-Stílus

Isten műve az ősrobbanás?

admin
admin

2011. 01. 06. 16:35

A pápa szerint Isten kifogyhatatlan kreativitását tanulmányozhatjuk a világegyetemet szemlélve.

Isten elméje áll az olyan összetett tudományos jelenségek mögött is, mint az ősrobbanás, és a katolikusoknak vissza kell utasítaniuk azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a világegyetem pusztán egy kozmikus baleset műve – mondta XVI. Benedek csütörtökön.

“Az univerzum nem a véletlen műve, mint az néhányan szeretnék elhitetni velünk” – mondta a pápa vízkereszt ünnepén elhangzott szentbeszédében.

A világegyetemet szemlélve sokkal mélyebben tanulmányozhatjuk a Teremtő bölcsességégét, Isten kifogyhatatlan kreativitását – magyarázta a katolikus egyházfő a Szent Péter-székesegyházban mintegy tízezer hívőnek tartott prédikációjában.

Jóllehet a pápa korábban is beszélt már az evolúcióról, ritkán tér vissza olyan fogalmak megvitatására, mint például a 13,7 milliárd évvel ezelőtti a Big Bang (ősrobbanás), amelytől az univerzum keletkezését számolják.

Tudósoknak Genfben a CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC) a Nap középpontjában uralkodónál egymilliószor magasabb, tízbillió fokos hőmérsékletet sikerült elérniük, ezen a hőmérsékleten bármely anyag az univerzum születése előtti “őslevessé” bomlik néhány mikroszekundum alatt. A mini ősrobbanások előállításával egyes ateista tudósok pedig azt mondják, a tudomány bizonyítani tudja, hogy Isten nem létezik.

A pápa szerint a tudományos elméleteknek az emberi elme felfogóképessége szab határt, ezért nem érthetjük meg a végső igazságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.