Élet-Stílus

Győztest hirdettek a Sydney-Hobarton

Hivatalossá vált, hogy a „súlyos hibát elkövető" Wild Oats XI nyerte meg a 66. Sydney-Hobart vitorlás versenyt.

A kedden elsőként célba érő hajó, Wild Oats XI győzelme a 66. Sydney-Hobarton szerdáig bizonytalan volt, mert a versenybizottság vizsgálatot indított a rádiózásra vonatkozó szabályzat megsértése miatt. A Wild Oatscal szemben azt hozták fel, hogy nem jelentette le a pozícióját az Ausztrália és Tasmánia közötti szorosba érkezve.

„Csak telefonon szóltak, ami a szabályok szerint nem elég. Az előírást biztonsági okokból kell maradéktalanul betartani, baj esetén ugyanis nem tudnánk mentőakciót szervezni” – indokolta még kedden a vizsgálódást Tim Cox, a legendás vitorlás versenyt felügyelő testület első embere, aki szerint a győztes hajó legénysége súlyos hibát követett el.

A győztes legénység (MTI/EPA)

A győztes legénység (MTI/EPA)

Az esettel kapcsolatban szerdára tűzték ki a meghallgatást, amely után azonban az ötfős nemzetközi zsűri elutasította a tiltakozást. Megállapítása szerint ugyanis a Wild Oats megpróbált hivatalos úton kapcsolatot teremteni a szervezőkkel, s csak amikor ez nem sikerült, akkor lépett érintkezésbe telefonon a versenyigazgatóval. Akkor azt a választ kapta, hogy nem versenyezhet tovább, ha a rádióösszeköttetés nem működik. A szoros bejáratánál tartózkodó csapat le is állt húsz percre, s csak akkor indult tovább, amikor a hobarti központból rádión – a kapcsolat helyreálltával – erre engedélyt kapott.

A Mark Richards kormányozta Wild Oats XI végül is 2 nap, 7 óra, 37 perc és 20 másodperc alatt teljesítette az Új-Dél-Wales és Tasmánia közötti 630 tengeri mérföldes (1168 km) távot. Mögötte a szintén ausztrál az Investec LOYAL és a Lahana futott be.

A most elsőként célba érő hajó tavaly – sorozatban kiharcolt, rekordot jelentő négy győzelem után – második lett az idei versenyt kihagyó új-zélandi Alfa Romeo mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik