Élet-Stílus

A MOB dönthet a sporttámogatások elosztásáról

admin
admin

2010. 12. 23. 16:28

Januárban az olimpiai mozgalom támogatására vonatkozó indítvány megtétele mellett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tesz javaslatot az állami sporttámogatás elosztási arányaira, illetve dönt az olimpiai mozgalom feladataival összefüggő és a költségvetési törvényben meghatározott állami sportcélú támogatás felhasználásáról és folyósítja azt.

Erről csütörtökön döntött az Országgyűlés a fideszes Bánki Erik, Borkai Zsolt (a MOB elnöke) és Szalay Ferenc javaslatára.
A változtatást a kormánypártok mellett a Jobbik, valamint az LMP több képviselője is támogatta, az MSZP ellenezte.
A sporttörvény módosításának indoklásában a kormánypárti politikusok azt írták: az ágazat hatékonyabb működése érdekében a magyar sportfinanszírozási rendszer egyes alapelemeinek átalakítása szükséges, elsősorban az olimpiai felkészülés érdekében.

Az indoklás szerint a javaslat visszaadja az olimpia bizottságot köztestületként megillető legfontosabb döntési jogkört az olimpiai felkészülésre szánt sportcélú állami támogatások megítélése és a támogatások folyósítása tekintetében, valamint lehetővé teszi, hogy a MOB a sport egyes stratégiai fejlesztési területeinek támogatásáról is rendelkezhessen. Az egyes szakmai támogatási tételeket a költségvetési törvénynek kell tartalmaznia.

A fideszes politikusok hangsúlyozzák, hogy a sporttámogatási javaslattétel a többi sportköztestület szakmai autonómiáját és gazdálkodási önállóságát nem sérti, a MOB a köztestületek javaslatával összefüggésben koordináló feladatokat lát el.
A törvény január elsején lép hatályba, majd harmincegy nap elteltével hatályát veszti.

Átmeneti rendelkezésként azt tartalmazza, hogy a sportköztestületeknek tíz napon belül kell megtenniük támogatási javaslatukat a MOB-nak, amely a törvény hatálybalépésétől számított tizenöt napon belül teszi meg egységes javaslatát. Az indoklás szerint ez garantálja, hogy a londoni olimpiát megelőző utolsó felkészülési évben a sportcélú állami támogatásokról 2011. január közepére egyeztetett – nem kormányzati – javaslat szülessen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.