Élet-Stílus

Félre a karácsonyi pánikkal!

Tudatos vásárlás - ez legyen a kulcsszó az ünnepi ajándékvásárlásnál is. Egy vásárlólista mindenképpen hasznunkra lesz, sőt ha ár-összehasonlító internetes oldalakon is szétnézünk, már célirányosan lépünk be az üzletbe.

Tényleg szüksége van anyósunknak egy harmadik hajszárítóra? Mindenképpen a legújabb típusú mobilt vegyük meg unokatestvérünknek? Vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, valóban szükségünk van-e az adott termékre. Semmiképpen se hagyjuk magunkat befolyásolni a reklámok által. Sőt az sem bizonyul tudatos vásárlásnak, ha az akciós termékeket pakoljuk be meggondolatlanul a kosarunkba. Ne csábuljunk el a “kihagyhatatlan ajánlatok” feliratot viselő termékek előtt sem.

A legjobb, ha írunk egy bevásárló listát, mielőtt betérnénk a boltba. Egyrészt biztosan megveszünk mindent, amire szükségünk van. Másrészt tudatosan fogunk bóklászni a sorok és a polcok között.

Ha lehet, igyekezzünk inkább boltban vásárolni, mint az utcán (főleg, ha tartós fogyasztási cikket akarunk venni). Így reklamáció esetén nyugodtan felkereshetjük az üzletet. Hiba esetén pedig jótállási és szavatossági igénnyel léphetünk fel.

Az utcán árusított olcsó és „eredeti” termékeknek (legyen akár óra, parfüm, sportcipő) se dőljünk be, hiszen kinek kell egy olyan póló vagy cipő, amely még egy heti viselést sem bír ki.

Vásárlás előtt ne sajnáljuk az időt informálódásra. Alaposan nézzünk körül a hasonló termékek között, ehhez használjuk bátran a világhálót. Az interneten könnyedén ellenőrizhetjük, hogy hol kaphatjuk meg legjobb áron az adott terméket, illetve megbízható-e az a bolt, ahol meg akarjuk venni a terméket. Erre a célra a legalkalmasabbak az úgynevezett ár-összehasonlító portálok (pl. Kirakat.hu), ahol nemcsak azt találhatjuk meg, hogy melyik bolt adja a legolcsóbban az adott terméket, illetve a többi felhasználónak mi a véleménye az adott boltról vagy áruról, hanem azt akár meg is vásárolhatjuk a karácsonyfa alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik