Élet-Stílus

Börtönre ítélték az elismert filmrendezőt

Hat év börtönre ítélte egy teheráni bíróság Dzsafar Panahi, nemzetközileg is elismert iráni filmrendezőt. Emellett megtiltották neki, hogy az elkövetkező húsz évben filmet forgasson, forgatókönyvet írjon, elhagyja Iránt vagy interjút adjon külföldi sajtóorgánumnak – jelentette be Faride Kejrat, a férfi ügyvédje.

Panahi az iráni kulturális és értelmiségi körök egyik legelismertebb alakja, aki a 2009-es elnökválasztáson aktívan támogatta a Mahmud Ahmadinezsad ellenében indult elnökjelöltet, Mir Hosszein Muszavit. Mivel nem volt hajlandó átvágni a cenzorok kérésére a filmjeit, legutóbbi alkotásait rendre betiltották, pedig azok nemzetközi fesztiválokon több díjat – például az Ezüst Medvét- is besöpörték- tudósít a Népszabadság.

A Pályán kívül című film, amely ezt az elismerést kapta a 2006-os berlini filmfesztiválon keményen bírálja az iráni rendszert. Egy olyan iráni lány focidrukkerekről szól, akik magukat fiúknak maszkírozva próbálnak bejutni az Irán–Bahrein világbajnoki selejtező mérkőzésre, hiszen Iránban csak férfiak látogathatják a stadionokat.

Panahi mostani kálváriája 2009 nyarán, az elnökválasztás utáni zavargások alatt kezdődött, amikor azért tartóztatták le, mert ellenzéki megmozdulásokon vett részt. Nemsokkal később elengedték, de az útlevelét bevonták. Idén márciusban ismét letartóztatták feleségével és lányával együtt, őket később kiengedték. A kínzásokról hírhedt Evin börtönben töltött több hónapot, anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene. Körülményei elleni tiltakozásul májusban éhségsztrájkba kezdett. Ekkor éppen a cannes-i filmfesztiválon kellett volna zsűriznie: a megnyitón egy üresen hagyott szék szimbolizálta az iráni rendezővel érzett szolidaritást. Május végén 200 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Tegnap végül az iszlám köztársaság elleni propaganda és a nemzetbiztonsági érdekeket sértő tevékenységek miatt ítélték el. Panahin kívül Mohammad Raszulov ellenzéki filmrendező is hat évet kapott.

Panahi példátlannak nevezte az elleni folytatott eljárást egy még augusztusban készült interjúban. Az AFP-nek azt mondta, a cenzúrávalmár eddig is együtt kellett élni, de ez az első alkalom, hogy egy filmkészítőt eltiltottak hivatása gyakorlásától és bebörtönöztek. Panahi – aki az iráni film „új hullámának” jelentős képviselője –úgy véli, a rendszer tudatosan veszi célba a művészeket. Az 50 éves rendező szerint egyértelmű a rendszer akciójának üzenete: „Megbánja, aki nem úgy gondolkozik, ahogy mi!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik