Élet-Stílus

Kidobott egy szobrot a tenger

Évszázadokon át betemetett római kori márványszobrot "tárt fel" a vihar, amely Izrael partvidékén söpört végig az elmúlt napokban.

Az Izraeli Régészeti Hatóság keddi közleménye szerint a tógát és szandált viselő női alakot fehér márványból faragták. A szoborra Askelón ősi kikötőjében, egy szikla törmeléke között bukkantak, amely nem bírt ellenálli a szélvihar, a hullámok és az özönvízszerű eső együttes rohamának.

“A tenger egy csodálatos szobrot ajándékozott nekünk” – hangsúlyozta Jigal Iszraeli, a régészeti hatóság kutatója. Ismertetése szerint a fej és a karok nélküli torzó körülbelül 1,2 méter magas és 200 kilogrammot nyom. Az alkotás 1800-2000 éves, abból az időből származik, amikor a rómaiak uralkodtak Júdea nyugati részén. Felszínre kerültek egy római fürdő maradványai, valamint mozaiktöredékek.

A vihar azonban komoly kárt okozott olyan izraeli régészeti lelőhelyeknek, mint a Földközi-tenger partján lévő Caesarea. A régészeti hatóságok számára ily módon gyenge vigasz a szobor előkerülése.

“Nem tartjuk túl örömtelinek a felfedezést. Sokkal jobb, ha ezek a műtárgyak betemetve és védve vannak, mintha napvilágra kerülnek és károsodnak” – nyilatkozta a régészeti hatóság magát megnevezni nem kívánó másik szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik