Élet-Stílus

Jégvulkánt fedeztek fel a Titánon

admin
admin

2010. 12. 14. 20:15

A Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon egy jégvulkánt fedezhettek fel - jelentették be kedden az Amerikai Geofizikai Szövetség konferenciáján San Franciscóban.

A Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda felvételein két, 900 méteres hegycsúcs, valamint vulkanikus eredetű anyagfolyam látható. Hosszú ideje vitáznak a tudósok arról, hogy a Naprendszer peremén lévő, jégben gazdag holdakon működhetnek-e vulkánok. Egy korábbi jégvulkán-észlelés a Titánon tévesnek bizonyult. Az ilyen vulkán láva helyett jeget köpköd a felszínre.

A Titán a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Naprendszer második legnagyobb holdja a Ganümédész után, 1655. március 25-én Christian Huygens holland csillagász fedezte fel. A Titán az egyetlen, sűrű légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben. Egészen a közelmúltig ez a légkör akadályozta meg a Titán felszínének optikai vizsgálatát, de az amerikai-európai Cassini-Huygens küldetés folyamatosan közöl adatokat közöl a holdról.

Tudományos kutatása azért kiemelten fontos, mert a belsejében fagyott állapotban megmaradhattak azok a kémiai anyagok, amelyek a Földön az élet kialakulásában szerepet játszottak. Légkörében szerves anyagok is találhatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.