Élet-Stílus

Íjász végzett a kőrézkori férfival

Egy magaslaton álló íjász végzett a kőrézkori férfival, kinek földi maradványai egy 8500 éves tumulus (halomsír) feltárása közben kerültek napvilágra a törökországi Bursa közelében.

A férfi, aki a kora kalkolitikus (kőrézkorban) élt, halálakor a 30-as éveiben járt. A csontváz tüzetesebb vizsgálatakor vették észre a kutatók, hogy egy kovakő nyílhegy fúródott be 12 milliméteres mélységbe a gerince alsó részében – olvasható a Today’s Zaman törökországi angol nyelvű napilap online kiadásában.

A nyílhegy nagy valószínűséggel megsérthette a közelben futó hasi aortát. A férfit, aki igen gyorsan elvérzett, társai nagyon hamar a közelben lévő településre vitték vissza, ellenkező esetben az elhunyt testét nem tudták volna a hagyományos magzati pózban elrendezni.

Songül Alpaslan Roodenberg török paleoantropológus szerint a tumulus a térségbeli legkorábbi földműves falvak egyikének közelében volt. Az őskori lelőhelyen, ahol immár hét éve folynak ásatások, eddig 60 halomsírt tártak fel. A temetkezések az újkőkorból, valamint a kőrézkorból származnak.

„A halotti rítusok sokat elárulnak a történelem előtti népesség hitvilágáról. A sírok alakja, a holttestek elrendezése és az elhunyttal eltemetett tárgyak rengeteg információval szolgálnak a kutatóknak” – hangsúlyozta Songül Alpaslan Roodenberg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik