Élet-Stílus

Gyorsan felnőtt a magyar TechShow

A világ legnagyobb technológiai show-ja minden évben a Las Vegas-i CES (Consumer Electronic Show). A magyar rokon, a mindössze másodjára megrendezett TechShow cseppet sem lebecsülendő. Körülnéztünk, hogyan gondolkodnak a magyar innovátorok. Videó.

Összesen huszonöt új magyar hi-tech találmány mutatkozott be kedden a budapesti Merlin Színházban megrendezett Innovációs TechShow-n. A rendezést a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) vagyis a teches cégeket és a befektetőket tömörítő, egyfajta gazdasági hálót képező szervezet vállalta magára. Céljuk deklaráltan a magyar innováció legnagyobb seregszemléjét megrendezni.

A bemutatókat megelőző plenáris szekcióban a rendezők szántak némi szerepet a kormányzati “erőknek” is. Hogy nem lett hosszú és mondanivaló-gazdag a felvonultatásuk, az talán annak köszönhető, hogy tisztában voltak vele: a K+F területen az elmúlt 15 évben az újra és újra megfogalmazott és előadott stratégiai célok megfogalmazásán kívül nem sok történt. Némiképp jelzésértékűnek is tekinthető, hogy a kormányzat illetékes beosztású államtitkára, Nyitrai Zsolt az utolsó pillanatban visszamondta előadását, mindössze egy 2 perces – legalább stílusosan – iPhone videoüzenetben szólt az összegyűltekhez.

Szerencsére a rendezvény nem is arról szólt, hogy várjuk az állami megváltást. A megjelent 25 kiállító többsége a kis és közepes cégméretbe tartozó garázscégszemléletet képviselte, amelynek ötleteiben hinni lehet. Persze korántsem amatőrök, hiszen volt olyan projekt, amely éppen a CES-re készült – tehát az amerikai piacra tervezték – és volt, amely tőzsdére bevezetett cég.
Fogyasztói szemmel az igazi nagy „hűha” azonban elmaradt. Láthatóan a tévéhez kapcsolódó újítások és az okosmobilos fejlesztések túlsúlyával szembesülhetünk manapság. Ilyen a sokat emlegetett CES-re készülő, „szemüveg nélküli” 3D-s televízió is. A fejlesztő iPONT cég nemcsak olyan képernyővel állt elő, amely nem igényel szemüveget, hanem abban is versenytársai előtt jár, hogy sikeres 3DTV-tesztet hajtott végre az Antenna Hungáriával, így a szemüveg nélküli 3D televíziózás is hamar teret nyerhet.

Szintén az újszerű tévézésen alapul a HomeSys cég Hybridbox rendszere, amely évekkel megelőzte a Google TV-t. A HomeSys-rendszer bőséges tartalommal összemossa a hagyományos televíziózást a stream (internet) alapú műsorokkal.

Nagyon erős vonal az okosmobilos fejlesztéseké. Az Androidos és iPhone-os ötletek majd egy tucat formában voltak jelen a kiállításon. Többek közt a 5 Minutes Break applikáció. A HelloAndroid.com mobilszoftvere jelez, ha úgy gondolja, hogy most már ideje lenne egy kis mozgásnak, és kézben tartott telefonnal elvégzett tornagyakorlatokat követel meg, amelyeket az elvégzés után értékel is. Az Android Marketről ingyenesen letölthető alkalmazás a nemzetközi Move Your App Challenge versenyen a közönségszavazatok alapján 2. helyezést ért el.

A Beat Your Mouse Movement (Mozogj többet, mint az egered!) mozgalom összehasonlítható adattá varázsolja a gép mellett töltött időnket, és a valóságos fizikai mozgásunkat. Nem tesz mást, mint méterré alakítja az egerünk által megtett utat, és összeméri azzal az úttal, amit az utcán fizikailag bejárunk.

Lényegi kérdése volt a bemutatónak, pont a szembesítés lehetősége kapcsán, hogy a szakma melyik ötletet tartja életképesnek? A kiállítás erre is választ adott, egy szavazólapon lehetett visszajelezni és rangsorolni az ötleteket. Ennek eredményeképpen a kiállítás legjobbjának egy, a mobiltelefont a közösségi felületekkel keresztező fejlesztés lett. A CallMix munkacímen futó projekt lényege, hogy mobiltelefonhívással egy időben a beszélgetők láthatják egymás közösségi oldalakon történő aktivitását. (Lásd a videóban is.)

Olvasói sztorik