Élet-Stílus

Beismerte a kémkedést a Google

Nemrégiben látott napvilágot, hogy a Google személyes adatokat gyűjtögetett, miközben az Utcanézet (Street View) alkalmazásához készített képeket. Miközben a házakat fotózta, mellékesen az otthoni vezeték nélküli internetünk forgalmát is figyelte.

Az egész Németországban egy informatikai auditkor látott napvilágot, amikor a helyi hatóságok a cég adatgyűjtési módszereit kezdték vizsgálni. Ennek során derült ki, hogy a Google „véletlenül” személyes adatokat gyűjtögetett a nem biztonságos kapcsolattal ellátott vezeték nélküli internetes hálózati helyekről.

A „gyűjtögetés” évekig folyt és a hírek szerint mintegy 600 gigabájtnyi adatot szedtek így „véletlenül” össze. A cég a skandalum kapcsán azonnal közölte semmi „fontos” nincs a megszerzett adatok között, azonban később kénytelen volt elismerni, hogy email címek, sőt jelszavak kerültek be az adatbázisukba. Hivatalosan közölték, amint lehet, törölni akarták a megszerzett kényes információkat, a cég hivatalos blogján egyik vezetőjük Alan Eustace azt írta „megdöbbenve” vették tudomásul, hogy magánjellegű adatokat is rögzítettek.

A Google az eset kapcsán most kiadott egy közleményt, amelyben bejelentik, kineveztek egy adatvédelmi igazgatót, aki mind a mérnöki, mind a termékmenedzsment területért felel. Továbbá, minden munkatársuknak kötelező részt venni egy információbiztonsági programban, végül pedig, minden projektvezetőjének adatvédelmi tervet kell készítenie, mely tartalmazza a felhasználói adatok kezelésére vonatkozó szabályokat.
A Google hivatalos magyarázata szerint a hiba úgy történt, hogy egy mérnökük, az Utcanézet alkalmazásukhoz kapcsolódó kísérleti WiFi projektjén dolgozva írt egy olyan kódot, amely gyakorlatilag megkeres minden nyilvános internet hot-spot helyet. Egy évvel később, amikor ezeket az adatokat használni kezdték volna – például úgy, hogy az ingyenes WiFi pontokat feltüntetik a Google Maps-en – kiderült, sok olyan is van köztük, amelyek magánemberek otthoni internethálózatát jelölik.

A kérdés annak ellenére, hogy megnyugtató megoldást kíván a Google részéről, rávilágít arra, hogy nem csak a Google gyűjtögethet rólunk adatokat kellő figyelem híján. A megoldásra számtalan egyszerű lehetőség kínálkozik, ha vezeték nélküli internethálózatot használunk otthon. Mindig használjuk jelszóval védve WiFi hálózatunkat. Minden routerhez könnyen beállítható a megbízható (WPA2) titkosítás, illetve biztonságos webprotokolokon keresztül is látogathatunk oldalakat. Így például a Google keresőjének is van titkosítással ellátott címe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik