Élet-Stílus

Egészségtelenek a lakásaink?

Egy tanulmány szerint összefüggés van az otthonok állapota és a családok egészsége között.

A Habitat for Humanity idén már harmadik alkalommal jelentette meg éves jelentést, amiben a lakhatási problémákat vizsgálja. Az idei tanulmányok a lakások és az egészségügyi helyzet összefüggéseit vizsgálja: eszerint a rossz lakáskörülmények szegény és gazdag országokban egyaránt hatással vannak a népegészségügyi kérdésekre.

Jonathan Reckford, a Habitat for Humanity International vezérigazgatója szerint a lakások állapota kritikus szerepet játszik a családok állapotában és a közösségek általános jól-létében. A tanulmány által bemutatott példa szerint azokban a családban, ahol a földpadlót cementpadlóra cserélték, jelentősen javult a gyermekek egészsége. Az Egyesült Államok tiszti főorvosa szerint pedig az asztmás megbetegedések számának növekedéséért nagy számban felelős a lakásokban előforduló nedvesség és penész.

Magyarországon 1,2 millió ember él olyan lakásban, amelyben nincs WC vagy fürdőszoba, csatorna, vagy az épület alapozás nélküli, illetve vályogfalú. Az ilyen, elfogadhatatlan minőségű lakások aránya különösen a hátrányos helyzetű térségek falvaiban, kisvárosaiban magas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik