Élet-Stílus

Múlandó a digitális adattárolás

admin
admin

2010. 09. 29. 21:42

Az amerikai történelmi eseményekről készült digitális hangfelvételek és rádióműsorok hamarabb enyésznek el, mint a korábbi, analóg technikákkal rögzített dokumentumok - derül ki egy friss amerikai tanulmányból.

A kutatók meglepetésére az adatvesztés a 2001. szeptember 11-i terrortámadáskor vagy Obama amerikai elnök 2008-as választási kampányáról készült felvételeket is érinti, mert a digitális tárolási formátumok térhódításával elsősorban a könnyen kezelhető CD-lemezekre készültek az archívumoknak szánt másolatok. A 12 centiméter átmérőjű csillogó korongoknak viszont legfeljebb 3-5 év az élettartama – magyarázta a tanulmány társszerzője, Sam Brylawski.

A Kongresszusi Könyvtár megbízásából az amerikai történelmi hangfelvételek megőrzéséről készített első átfogó tanulmány szerint a digitális felvételek mellett számtalan 1925 és 1935 között rögzített rádióműsor is elveszett, vagy nyilvánosan nem hozzáférhető. Egyebek mellett Duke Ellington és Bing Crosby énekesek műsorai és korai sportközvetítések is az enyészeté lettek. A kutató szerint a hangfelvételekkel az a legnagyobb probléma, hogy a megőrzésre szánt anyagokat nem lehet csupán a polcokon tárolni, az adathordozókról időről-időre, a technika fejlődésével összhangban folyamatosan másolatokat kell készíteni.
A tanulmányból kitűnik, hogy a régi analóg technikákkal készült felvételek a raktárakban porosodva 150 évvel tovább bírják mint a mai digitális mentések. A jelenlegi eljárásoknál további probléma a formátumok gyors avulása, és a visszajátszhatóság kérdése. A magnókazettákra készült családi felvételek is időzített bombaként ketyegnek, mert hamarosan nem lesz olyan eszköz, amely lejátszaná ezeket a szalagokat, és csak elvétve találni olyan oktatási intézményt, ahol hangfelvételekre szakosodott professzionális adatmentőket képeznének – hangsúlyozta Brylawski, hozzátéve, hogy az egyetemeken nem képeznek hangfelvétel-restaurátorokat, jóllehet számos felsőoktatási intézményben létezik ehhez hasonló képzés.

Az Egyesült Államokban a kalózkodás visszaszorítására hozott áttekinthetetlen jogszabályok miatt sem egyszerű a hanganyagok megóvása. A tanulmány szerint a jogtulajdonosok mindössze a kereskedelmi forgalomba hozott hangfelvételek 14 százalékát tették elérhetővé az archiválók számára. Ez jelentősen korlátozza az értékőrzésre tett törekvéseket, amelyek a jelenlegi szabályozások értelmében gyakorlatilag illegális tevékenységnek számítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.