Élet-Stílus

Elkezdődött a kiber-világháború

admin
admin

2010. 09. 25. 18:43

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti.

Összesen mintegy 30 ezer számítógépről van szó – mondta el az iráni Mehr hírügynökségnek egy szakértő. Iráni médiumok – köztük a félhivatalos ISNA hírügynökség – közben arról számoltak be, hogy a héten összehívták az ország nukleáris szakértőit annak megvitatására, miképp távolíthatnák el az érintett számítógépekről a különleges rosszindulatú programot, amely – a Symantec biztonsági cég közlése szerint – ipari létesítmények irányításának átvételére és adataik külföldre továbbítására is alkalmas.

Az iráni nukleáris ügynökség által szervezett tanácskozás az első olyan jel, amely megerősíteni látszik azokat a külföldi jelentéseket, amelyek szerint a támadás valójában Irán nukleáris programja ellen irányulhatott.

Az Iránban alkalmazott automatikus ipari irányítási rendszerek közül számos a német Siemens cégtől származik, és a Stuxnet vírust éppen ezeknek a rendszereknek a megtámadására dolgozták ki. Németországi szakértők júliusban bukkantak rá először erre a számítógépes kártevőre, de azóta nagy-britanniai, indonéziai, indiai és egyesült államokbeli kibertámadásokban is azonosították.

Egy pénteki híradásban ugyanakkor az szerepelt, hogy a Stuxnettel megfertőzött számítógépek 60 százaléka Iránban van, ami azt sejteti, hogy nagyszabású támadás érte a közép-keleti országot. Egyes jelentések azt is tudni vélték hogy Irán első atomerőművét, az orosz segítséggel megépült busehri erőművet próbálták tönkretenni vele, amelyet két hónappal beindítása után, októberben készülnek rákapcsolni az ország elektromos hálózatára. Ezt a feltételezést azonban eddig semmi sem támasztja alá. A feltevésre reagálva a Siemens egyik szóvivője elmondta, hogy nem adtak el üzem-automatizáló szoftvereket a busheri erőműnek.

Eugene Kaspersky, a világszerte ismert Kaspersky Lab számítógép-biztonsági cég alapítója és vezetője az ügy kapcsán kijelentette: „Azt hiszem, hogy egy új korszak: a kiberterrorizmus, a kiberfegyverek és a kiberháború korának nyitányáról van szó.”

Kaspersky hangsúlyozta, hogy itt nem pénzlopásra, levélszemét terjesztésére vagy személyes adatok megszerzésére kifejlesztett vírusról van szó, hanem egy a maga nemében páratlan és kifinomult kártevő programról, amelyet csak az ipari irányítási rendszerek terén elvégzett alapkutatások birtokában lehetett megalkotni.

A Kaspersky Lab abból indul ki – tette hozzá -, hogy a Stuxnet a jövő kiberfegyverének prototípusa, amely alkalmas lehet arra, hogy az ellenség átvegye akár olajvezetékek, erőművek, nagy távközlési rendszerek, repülőterek, hajók vagy katonai létesítmények irányítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.