A gondot a perfluorooktán okozza, ami a mikrózható zacskókban van jelen. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) most figyelmeztet arra, hogy a vegyületből kivonható sav állatokban rákkeltő hatású, emberekben pedig „valószínűleg rákkeltő” lehet. Éppen ezért javasolják, hogy akinek pattogatott kukorica nassoláshoz támad kedve, használjon kifejezetten erre a célra készült gépeket, vagy készítse el tűzhelyen, szívbarát zsiradék segítségével.
A zacskókban található anyagon kívül egy további veszély is leselkedik a pattogatott kukorica fogyasztóira. A mikrós termékeknél gondot jelenthet a vajas ízért felelős mesterséges ízanyag, a diacetil is. Az anyag légzőszervi megbetegedéseket okozhat, főleg azoknál, akik belélegzik a diacetil-gőzt. Eddig azok voltak a leginkább érintve, akik a mikrós pattogatott kukoricát állították elő, a szakértők azt még vizsgálják, hogy a vegyület veszélyes-e a fogyasztókra is.