Élet-Stílus

Elmarad az égi csoda

admin
admin

2010. 08. 27. 06:44

Újra feltűnt a neten egy körlevél, amely azt ígéri, hogy augusztus 27-én olyan közel kerül a Földhöz a Mars, hogy telihold nagyságban fog látszani. Volt már ilyen levél tavaly is, azelőtt is. A Mars azonban soha nem látszódhat az ígért nagyságban. Túl messze van.

A zavaros nyelvezettel megírt körlevél „100 százalékosra” ígéri az égi csodát, amikor a Mars „látható lesz telihold nagyságban szabad szemmel”. Azt is megtudhatjuk, hogy „magnetikus kihatása lesz” a jelenségnek, és csak 6o ezer év múlva lesz megint ilyen közel Földünkhöz annak legközelebbi szomszédja. A levélhez kapcsolódó Power Point-bemutatóban további „adatok” is szerepelnek a pontos távolságról, és a Jupiter tömegvonzásának megváltozásáról és egyéb „tudományos tényekről”.

Az igazság viszont az, hogy nem lesz idén sem akkora, mint a Hold. A hirek.csillagaszat.hu szerint a beígért égi jelenséghez hasonlót ma élő ember soha nem láthat. A Mars látszó mérete ugyanis elenyésző a Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre.

A Hold és a Mars (fotó:hirek.csillagaszat.hu)

A Hold és a Mars (fotó:hirek.csillagaszat.hu)

A Mars tehát sem augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. Idén januárban volt földközelben a vörös bolygó, de ekkor is 99 millió kilométerre volt tőlünk.

A Mars 2003. augusztus 27-én volt egyébként igen szoros földközelségben, bolygónktól 55,8 millió kilométerre. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen kedvező Mars-közelség. Ha egy 75-szörös nagyítású távcsővel ekkor figyeltük a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni a Marsot, mint a telehold.

Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, és a hír évről évre felbukkant az internet világában, ám valahol lemaradt az évszám. Először 2005-ben bukkant fel, hogy augusztus 27-én ismét történelmi Mars-közelség lesz, azóta minden egyes évben felröppen az álhír.
A Mars-kacsa 2010-ben is kering a Föld körül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.