Élet-Stílus

Kínaiak építik ki a magyar 4G-t

A ZTE kínai cég több mint hatezer negyedik generációs bázisállomást telepít szerte az országban. A beruházás értéke mintegy 56 milliárd forint.

A második legnagyobb kínai távközlési berendezés gyártó vállalat a ZTE Corp. mobil hálózati berendezéseket szállít és negyedik generációs LTE hálózatot (Long Term Evolution) épít ki a Telenor Magyarország mobil szolgáltató vállalatnak – írja a ZTE hétfőn kiadott közleménye.

A szerződés értelmében a ZTE összekapcsolja a már meglévő második és harmadik generációs hálózati rendszert a kiépítendő negyedikkel az elkövetkező öt évben. Az új hálózat listaáron mintegy 200 millió euróba kerül.

A Telenor közleménye szerint a szerződés révén Magyarországon egy, a XXI. századi elvárásokat kielégítő, korszerű hálózat jön létre. Az új hálózattal a vállalat kielégítheti ügyfelei növekvő kapacitásigényét a mobil kommunikációs szolgáltatások terén.

A közlemény idézi Anders Jensent, a Telenor Magyarország vezérigazgatóját, aki kifejti: arra számítanak, hogy nőni fog az igény a mobil kommunikációs szolgáltatások, azon belül különösen a mobil szélessávú szolgáltatások iránt. A szerződés 2015-ig szól. A projekt első szakasza, a hálózat elemeinek cseréje két éven belül lezajlik. Mivel az új hálózat már LTE-képes lesz, az új technológia bevezetése a külső körülményeken, például a magyar gazdasági és hatósági környezet változásán fog múlni a közlemény szerint.
A növekvő ügyféligények kielégítéshez egyre magasabb sebességre van szükség. A mobilinternetes ügyfelek a másodpercenként 100 megabyte névleges letöltési sebességű LTE technológiával valamivel több mint 6 perc alatt tölthetnek le egy átlagos méretű, 4,7 gigabyte-os filmet, tehát gyorsabban, mint a legtöbb vezetékes hálózaton. Mivel az internetet a letöltés mellett mind gyakrabban használják tartalommegosztásra is, a feltöltési sebesség is egyre fontosabb szempont: 50 megabyte-os névleges feltöltési sebessége e célra is alkalmassá teszi az LTE szolgáltatást.

A ZTE a második legnagyobb kínai mobil telefon berendezés-gyártó vállalat a Huawei Technologies után és nagy piaci sikereket ért el a fejlődő térségekben olyan nemzetközi nagyvállalatokkal szemben, mint az Ericsson, a Nokia Siemens Networks, illetve az Alcatel Lucent SA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik