Élet-Stílus

A szigor miatt kevesebb tini gyújt rá

Kevesebb tinédzser dohányzik Angliában azóta, hogy 18 évre emelték a dohányvásárlói korhatárt az országban - jelentették be kutatók.

A 16-17 éves fiatalok körében 24 százalékról 17 százalékra esett vissza dohányzók aránya, miután megváltoztatták a törvényt 2007 októberében – vált ismertté szerdán a brit rákkutató intézet, a Cancer Research által készített tanulmányból.

Jenny Fidler, a University College London szakértője hangoztatta: úgy tűnik, az új törvény segített abban, hogy csökkenjen a dohányzó fiatalok száma. Ez jó hír a fiatal generáció jövőbeni egészsége szempontjából, és megmutatja, hogy hatékony lehet a szigorúbb törvénykezés a dohányzást illetően.”

A törvényszigorítás előtt a 16 évesek is vásárolhattak cigarettát a szigetországban.

A rákkutatók szerint a dohányzók több mint 80 százaléka 19 éves kora előtt kezdi el a cigarettázást, és a hosszú távú dohányzók több mint a fele hal meg rák, vagy más dohányzással kapcsolatos betegség miatt. Betegszervezetek szerint mindenképpen el kell érni, hogy kevesebb fiatal kezdjen el dohányozni, csak így lehet csökkenteni a halálozási arányt.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője közölte: további lépéseket terveznek, hogy csökkentsék a dohányzók számát, mivel a cigarettázás évente több mint 80 ezer ember túl korai halálát okozza az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik