Élet-Stílus

A magyar sikerembereket ünnepelték

Hosszú Katinka már vasárnap utazik vissza az Egyesült Államokba, Cseh László szerint még van hová javulnia, Gyurta Dániel pedig úgy gondolja, jó úton halad a londoni olimpia felé.

A vasárnap zárult budapesti vizes Európa-bajnokság magyar egyéni győztesei minderről azon a hétfői fogadáson beszéltek, amelynek keretében a honi úszók főszponzora, a T-Mobile köszöntötte a margitszigeti sikerembereket, a 13 érmet – hat aranyat, négy ezüstöt, három bronzot – gyűjtő versenyzőket.

A Kiss László szövetségi kapitány igazgatta csapat – minden idők második legjobb magyar Eb-szereplőjeként – a nemzetek versengésében a negyedik helyen végzett. Az egész Eb legeredményesebbje, Hosszú Katinka – aki nyert 200 m vegyesen, 200 m pillangón, s a 4×200 méteres gyorsváltóban is, illetve ezüstérmes lett 400 m vegyesen – először sajnálkozott, hogy utóbbi számában világbajnoki címvédő létére csak második lett.

Szerinte az időzítésbe kis hiba csúszhatott, mert aztán az Eb végére igazán formába lendült, s összejött a három Európa-bajnoki cím. Pihenésre viszont nincs ideje, már vasárnap indul vissza az Egyesült Államokba, mert egyetemén kezdődik a tanítás.

A mindkét vegyesszámában első, s immár nyolc Eb-győzelemnél tartó Cseh László szerényen úgy fogalmazott, hogy “elég jól” sikerült neki a versenyzés, ám csak bő két hetet pihen, s szeptembertől ismét edzésbe áll, mert erre az évre még vannak feladatai. “Rövidpályás világbajnokságon még sosem indultam, viszont az idein, amelyet decemberben rendeznek Dubajban, rajthoz akarok állni. Ezért aztán most csak egy röpke nyaralásra futja” – mondta.

A magyar sikerembereket ünnepelték 1

A 200 m mellen a tavalyi, római vb-n első, s most a Széchy-uszodában is verhetetlennek bizonyult Gyurta Dániel derűlátóan szólt jelenéről és jövőjéről egyaránt:
“A számomra sikertelen 2006-os budapesti Eb óta a mostani hazai eseményig hat másodpercet javultam, s bízom benne, hogy jó lesz a folytatás is. Jelenleg én vagyok a szám világ- és Európa-bajnoka, a margitszigeti időmmel vezetem a világranglistát, ami azt mutatja, jó úton haladunk előre, a 2012-es londoni olimpia felé”.

Kiss László, aki 1993 óta a női, 99-től pedig a teljes magyar úszóválogatott szakmai vezetője, nagyszerűnek nevezte a hazai pályán elért sikersorozatot. Az év végén 70. születésnapját ünneplő szakember kiemelte, hogy az 59 fős válogatottban húsz hazai műhely képviseltette magát.

“Az Eb előtt azt mondtam, hogy nagyon rosszul érezném magam a bőrömben, ha Hosszú Katinka, Cseh László és Gyurta Dániel aranyérem nélkül maradna, de akkor is, ha a 2006-ban megszerzett hét érmünknél nem tudnánk többet megszerezni. Nos, 13 dobogós helyezésünk, s a hat magyar győzelem azt bizonyítja, hogy a szakosztályok jelentős részében kiváló munka folyik, amelynek gyümölcsét a londoni olimpián is szívesen kóstolgatnánk” – fogalmazott Kiss László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik