Élet-Stílus

Chelsea-MU, vagy valaki más?

A hétvégén elkezdődik az angol bajnokság, a Premier League 2010-11-es idénye, amelyben várhatóan ismét a címvédő Chelsea és a 2009-es bajnok Manchester United harcol majd a bajnoki címért.

Az elmúlt idényben a londoni kékek végül egy ponttal bizonyultak jobbnak a Vörös Ördögöknél, akiknek így nem sikerült a rekord, s lecsúsztak 19. bajnoki aranyérmükről.

A nyári átigazolási időszakban különösebben egyik gárda sem volt aktív, igaz, a Chelsea szerződtette az izraeli Youssi Benayount a Liverpooltól, aki így klubot cserélt Joe Cole-lal. Utóbbi mellett távozott a német Michael Ballack, a brazil Juliano Belletti illetve a portugál Deco és Ricardo Carvalho is. Maradtak viszont a 30-as éveik közelében, vagy azon túl járó meghatározó játékosok, akik Carlo Ancelotti vezetőedző szerint nagyon sok tapasztalattal rendelkeznek, ezért nincs szükség a gárda fiatalítására.

“Sokkal jobbak leszünk, mint az előző szezonban, mert mindannyian gazdagabbak lettünk az elmúlt év tapasztalataival – fogalmazott az első angliai idényében bajnoki címet szerzett olasz szakember. – Nem érzem, hogy öregedtem volna, viszont jobb edző lettem, mert nagyok sokat tudtam meg a helyi futballközegről.”

A Chelsea ugyanakkor távolról sem tekinti lezártnak a csapaterősítést. A vb-n a köztudatba pár igen parádés teljesítmény okán berobbanó Ramirest alighanem megszerezte (a 23 éves brazil bemutatása még odébb van), s emellett két vasat is a tűzben tart. A kékek egyrészt vinnék a 18 esztendős új brazil csillag Neymart (a játékossal úgy tűnik megegyeztek a brazilok amerikaiak elleni találkozóján), valamint a világbajnokság talán legtehetségesebb ifjú futballistáját, a német Mesut Özilt.

A Chelsea és a MU már összecsapott nyáron - a képen Kalou és Smalling (MTI/EPA)

A Chelsea és a MU már összecsapott nyáron – a képen Kalou és Smalling (MTI/EPA)

Az irányítóért nagy a versenyfutás – legalább akkora, mint ami a MU és a Chelsea között a bajnokságban várható. Jelenleg a londoniak állnak a legjobban: a barcelonaiak 12 milliós ajánlatát négymillióval toldották meg, s erre még senki sem ígért rá. A Real Madrid ugyan figyel, igaz, a Marcán keresztül egy 25 milliós ajánlatot is “belengetett” – de csak akkor lép, ha a Barcelona áll nyerésre – míg a futballistáért szintén versenyben lévő manchesteriek is kivárnak attól tartva, hogy a licitálások miatt ne legyen egyre magasabb a fiatal futballista ára.

Hogy Özil végül hol köt ki, az a jövő zenéje, de pár muzsikust így is beszerzett a MU, és pláne a mexikói Javier „Chicharito” Hernandez teljesítményét látva elmondható: Fergusonék nem ugrottak árnyékra. Ezúttal biztos nem. A korábbi portugál hajléktalan-válogatott Bebe megszerzése ugyan talány, ellenben a Fulhamtől érkező Smalling beválhat. Az egyesület elsősorban fiataloktól szabadult meg: távozott Drinkwater (Cardiff), Diouf (Blackburn), míg a nevesebb Welbecket a héten passzolták le a Sunderlandnek. Egy Scholes legszebb napjait emlékeztető irányító ugyan elkelne a csapatba, de Ferguson így is azt nyilatkozta, hogy elégedett a rá bízott „emberanyaggal”.

A tréner az elmúlt évektől eltérően kevésbé magabiztos, szerinte ugyanis még a tavalyinál is keményebb küzdelem várható az első négy, Bajnokok Ligája-indulást érő helyért.
“Az előző idényben sokat változott a Premier League” – mondta a 68 éves skót mester. „Egészen más volt, mint a korábbi években, mert az első négy pozícióért küzdő együttesek folyamatosan pontokat hullajtottak. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelek erősödtek, s a mostani szezonban is nagyon oda kell majd figyelnünk többek között az Aston Villára, az Evertonra, a Tottenhamre és a Manchester Cityre.”

Utóbbi egyesület közel 90 millió fontot költött az új igazolásokra: érkezett például a spanyolokkal júliusban vb-címet szerzett Silva a Valenciától (28.5 millió euró) és az elefántcsontparti Yaya Touré a Barcelonától (24 millió). Melelttük a német Jerome Boateng (Hamburg, 12.5 millió) és a szerb Kolarov (Lazio, 22.7 millió). A négy új szerzeményből három védő, de Roberto Mancini nagy dobásai még váratnak magukra – a klub Balotelliért (Inter) és Milnerért (Aston Villa) alkudozik.

A City is nagy rössel készül. Tévez osztja az észt a társaknak (MTI/EPA)

A City is nagy rössel készül. Tévez osztja az észt a társaknak (MTI/EPA)

A legutóbb csalódást keltő, hetedik helyen záró Liverpool az új edzővel, Roy Hodgsonnal ismét az aranyéremért szeretne küzdeni, ahogyan az utoljára 2004-ben első Arsenal is. A szombaton kezdődő első körben a Tottenham a Manchester Cityt fogadja, a Chelsea-hez pedig a West Bromwich látogat. A Liverpool és az Arsenal vasárnap a forduló rangadóján találkozik az Anfield Roadon, a Manchester United pedig hétfőn látja vendégül az élvonalba egy év szünet után visszajutott, Kádár Tamást is foglalkoztató Newcastle Unitedet. Gera Zoltán csapata, a Fulham szombaton a Bolton Wanderers vendégeként kezdi az idényt.

Premier League, 1. forduló
Szombat:
Tottenham-Manchester City 13:45
Aston Villa-West Ham 16.00
Blackburn-Everton 16.00
Bolton-Fulham 16.00
Sunderland-Birmingham 16.00
Wigan-Blackpool 16.00
Wolverhampton-Stoke City 16.00
Chelsea-West Bromwich 18:30
Vasárnap:
Liverpool-Arsenal 17.00
Hétfő:
Manchester United-Newcastle United 21.00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik