Élet-Stílus

Óriás aranypénzt találtak Izraelben

admin
admin

2010. 08. 12. 13:46

Az Izraelben valaha előkerült legsúlyosabb és legértékesebb aranypénzre bukkantak amerikai régészek Felső-Galileában, a libanoni határ közelében. A lelet több mint 2200 éves lehet.

Az Izraeli Régészeti Hatóság közleménye szerint a Michigani és a Minnesotai Egyetem régészei által talált 2200 éves aranypénz 27,71 grammot nyom, vagyis hatszor súlyosabb, mint a korabeli pénzérmék, amelyek legfeljebb 4,5 grammosak voltak. Az ókori Izrael földjére akkor került, amikor az a Szeleukidák fennhatósága alá tartozott Kr.e. 200-tól.

Donald Ariel, az Izraeli Régészeti Hatóság numizmatikai osztályának vezetője szerint az aranypénzt Kr.e. 191-ben, V. Ptolemaiosz uralma alatt verték Alexandriában. A pénzérmén II. Arszinoé (Kr.e. 316 – Kr.e. 270), II. Ptolemaiosz Philadelphosz feleségének a neve szerepel.

“Az aranypénz valószínűleg soha nem került kereskedelmi forgalomba, hanem kultikus szerepet játszhatott Arszinoé királyné tiszteletére rendezett ünnepségeken, akit még életében isteni rangra emelték” – magyarázta Donald Ariel.

Kedes (ma Tel Kedes) kanaánita város területét még Józsué alatt foglalták el az izraeliták. Itt lakott Bárák, Abinoám fia, aki Debóra prófétanővel együtt megverte a kanaániták seregét a Tábor-hegyen. Jóval később Tukulti-apal-észarra asszír király elfoglalta a várost, lakóit pedig fogságba hurcolta.

A Tel Kedes-i régészeti helyszín feltárása 1997-ben kezdődött, azóta napvilágra került egy nagy perzsa-hellenisztikus kori közigazgatási épület fogadótermekkel, étkezőhelyiségekkel, raktárakkal és levéltárral.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.