Élet-Stílus

Miért nem kapták el a Facebook-vírust?

A nagy port kavart Facebook-vírus eddig több mint 65 ezer felhasználó profilját fertőzte meg. Nehéz nem bedőlni a csalogató átveréseknek.

“Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót” címmel terjedő üzenetre eddig több mint 65 ezer felhasználó kattintott rá. A magyar nyelvű alkalmazás mögött azonban nem videó van, hanem egy fertőzés: a bikinis lányokat ábrázoló kép azonnal felkerül a gyanútlan felhasználó üzenőfalára, ahonnan vírusként terjed tovább.

Az új Facebook vírus kapcsán talán jogos a felvetés, hogy miért nem állítja meg a terjedést az oldal üzemeltetője – kérdezte meg az fn.hu Kiss Zoltán Gergőtől, a NOD32 vírusirtó, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. munkatársától. A magyarázatok közt lehet – kezdi Kiss Zoltán Gergő – hogy a vírus olyan belső az alapműködést is érintő kódot is használ, amely miatt nem lenne célszerű így hatástalanítani. A jelenlegi hiba, bár nem ismerjük pontosan, vélhetően az automatikusan megjelenített reklámokhoz írt kód egyik hibáját használja ki, így éri el azt, hogy automatikusan „posztolja” magát – mondja.

Másfelől Facebook nem az a cég, amely túlzottan aggódik az ilyen esetek miatt. Emlékezetes, hogy néhány nappal ezelőtt a Facebook fél milliárd felhasználójából megközelítően 100 milliónak a személyes adatai kerültek ki letölthető formában az internetre. A torrent hálózatokon terjedő, 2,8 gigabájt méretű fájlban kizárólag nyilvánosan is hozzáférhető adatok szerepeltek. A Facebooknál mindezt azzal kommentálták; ezek az adatok nyilvánosak, mindenki maga vállalta, hogy megadja őket, el kell fogadni, hogy a személyes adatoknak más értéke van a mai világban.
Az ilyen támadásokra, amelyek nem lépnek ki a “Facebook teréből” nem is lehet egyéni alkalmazást fejleszteni – folytatja Kiss Zoltán Gergő – ugyanakkor némiképp önkritikusan megjegyezi, óvatlanul velük is megesik, hogy „benéznek” egy vírust. A jelenlegi esetben például húsz kollégája közül egy volt, aki posztolta a videót. De, mint mondja – és az a lényeg – védettebbek is egy átlagos felhasználónál. A videó-vírus mindenesetre újszerű tapasztalatot jelentett nekik is, hogy egy közösségi oldalon milyen gyorsan terjednek. Érdekes megfigyelés volt a hétfői nap során, hogy alig négy óra alatt 48 ezerről 63 ezerre nőtt a fertőzöttek létszáma.

Amit a cég mindenkinek tanácsol:

1. Tájékozódjunk – Facebookon ott vannak a biztonsági programok gyártói is, akik folyamatosan tájékoztatnak az esetleges átverésekről. A http://www.facebook.com/biztonsag oldalon értesítést lehet igényelni az új veszélyekről.

2. Adatvédelmi beállítások – minimalizáljuk a nyilvános profilon megtekinthető adatokat.

Gyorsan terjed, ami vonzó

Gyorsan terjed, ami vonzó

3. Kerüljük a továbbított linkek megnyitását – Ismert szabály, hogy gyanús mellékletet – még ha az egy baráttól érkezik is – sosem szabad megnyitni.

4. Ne fogadjuk el ismeretlenek jelölését – Lelkiismeret-furdalás nélkül vissza kell utasítani azokat a meghívókat, melyek küldője ismeretlen.

5. Nem kell minden csoport – Amikor egy csoporthoz csatlakozunk, a csoport tagjai ismerősünk ismerőseivé lépnek elő. Adataink rengeteg ember számára válhatnak egy csapásra elérhetővé.

6. Ami egyszer fenn van, örökre megmarad – Még ha a közösségi oldalról el is tűnik, amit nem szeretnénk ott látni, azokat már rég bárki letölthette.

7. Legyünk résen az alkalmazások telepítésénél – Nem kell telepíteni minden alkalmazást elsőként, még akkor sem, ha azt egy barát javasolja. Keressünk rá az alkalmazás nevére a Google-ben mit írnak róla.

8. Mielőtt klikkelünk – A “Tetszik” vagy “Like” gomb megnyomása előtt tudni kell, elterjedt egy olyan vírus (clickjacking worm), amely a like gomb megnyomását követően minden barátunknak kéretlen levelet küld a nevünkben. Ha el akarjuk távolítani ezt a férget, törölni kell a fertőzött levelet az oldaladról, – az üzenőfalról -, majd ellenőrizni kell az alkalmazások beállításainál a gyanús programokat. Kizárólag olyan gépről “lájkoljunk”, amin frissített, megbízható vírusirtó szoftver fut. A Facebook profilba inkább ne jelentkezzünk be nyilvános számítógépekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik