Tudomány

Kullancsmentesítő módszer Szegedről

A vegyszermentes technológia alkalmazásától bölcsődék, óvodák környékének kullancsmentesítését várják.
Kapcsolódó cikkek

A környezetbarát eljárás lényege, hogy egy megfelelően kezelt, kifeszített és súlyozott birkabőrt lassan végighúznak a kezelendő területen, és ez összeszedi a kullancsokat. A belsejében speciális rezgőberendezést és melegítóeszközt rejtő bőr természetes anyaggal van preparálva, és illóanyagok segítségével vonzza a kullancsokat.

A begyűjtés után az eszköz egy speciális, háromórás tisztítás után újra használható lesz – foglalta össze a technológia lényegét Szabó Péter, az eljárást kidolgozó cég vezetője.

Szegeden azért fogtak bele az új kullancsgyérítési módszer kidolgozásába, mert két éve lejárt az élősködők ellen korábban használt vegyszer forgalombahozatali engedélye. Tavaly a megmaradt készleteket felhasználva még megoldották a védekezést, idén azonban új lehetőségeket kellett keresni.

A módszer rendszeres alkalmazásával teljes mértékben megoldható az óvodák, bölcsődék környékének kullancsmentesítése, a nagyobb közterületeken pedig elviselhető mértékűre lehet vele csökkenteni az élősködők számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik