Tudomány

Vakcina a Lyme-kór ellen?

A kullancsok által terjesztett betegségek közül a két legveszélyesebb az agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Az előbbire már van vakcina, most az utóbbival kapcsolatban történt előrelépés.

Amerikai tudósok arról számoltak be, hogy egy génmódosítással sikerült megakadályozniuk, hogy a kullancsok átadják a Lyme-kórt okozó baktériumokat a gerinceseknek. A Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozta betegség egyik legfőbb veszélye abban van, hogy igen nehéz észrevenni, mert a tünetei sokszor más betegségekre utalnak, így későn kezdődik meg az antibiotikumos kezelés.

Felmérések szerint 20 és 50% között lehet a fertőzött kullancsok aránya, így meglehetősen nagy az esélye annak, hogy fertőzött egyeddel kerülünk mi, vagy az állatok kapcsolatba. Robert Gilmore Jr., az amerikai Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) kutatója és munkatársai azt vizsgálták, hogyan terjed a betegség kullancsok és egerek közt. Azt már korábban is tudták, hogy a baktérium egyik fontos génje az ún. bba64 gén, de a funkciójára nem derült fény.

Most a kutatók módosított bba64 génnel rendelkező baktériumokkal oltottak be egereket, majd reprodukálták a természetben lejátszódó folyamatokat. A fertőzött egerekre kullancsokat tettek, majd amikor azok jól megszívták magukat, áttették őket egészséges példányokra. 8 hét alatt a vizsgált 15 egészséges egérből összesen kettő kapta el a fertőzést, míg ha az átvitelt kullancsok helyett fecskendővel végezték, akkor az egészséges egerek mindegyike fertőzött lett. Ezek alapján valószínű, hogy a bba64 gén felelős magáért a kullancs-átvitelért.

A kutatók reményei szerint ez egy igen fontos lépés lehet a Lyme-kór elleni vakcina kifejlesztése felé vezető úton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik