Élet-Stílus

Egész Európában betiltaná a dohányzást egy bíró

A bíró az Európai Bizottsághoz fordult, mert feltett szándéka, hogy betiltassa a dohánytermékek forgalmazását az Unióban.

Baudouin Hubaux felkészült arra, hogy a teljes betiltás esetleg problémákba ütközik majd: ebben az esetben azt követeli a dohánytermékek gyártóitól és eladóitól is, hogy fizessenek kártérítést a dohányzás áldozatai, vagy családjuk számára. Szeretné tudni, hogy normális-e az, hogy az állam adót szedhet egy olyan termék után, amely nyilvánvalóan káros az egészségre.

A belga bíró elmondta, hogy a leghatékonyabb megoldás az volna, ha egész egyszerűen betiltanák a dohányzást az Unió egész területén. Ezzel együtt persze egyet ért abban, hogy ez amellett hogy hatékony, kétségtelenül radikális megoldás, ezért egy ilyen intézkedés ma még utópisztikus. A bíró ezért a felelősség jogi vélelmezésének bevezetését javasolja, ami kártérítési kötelezettséggel párosul majd. A kártérítést “a gyártók, az importőrök, a reklámcégek és az eladók” fizetnék a dohányzás áldozatainak vagy családjuknak.

A bíró szerint velejéig romlottnak kell lenni ahhoz, hogy valaki olyasmiből akarjon meggazdagodni, ami emberek milliónak rombolja az egészségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik