Belföld

Betiltják a dohányzást a budapesti aluljárókban

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 06. 03. 16:50

Már tervezik, hogy a jogszabályt kiterjesszék a megállókra is.

Az aluljárókat érintő dohányzási tilalom októberben már szerepelt a közgyűlés napirendjén, akkor azonban nem kapta meg a szükséges többséget. A csütörtöki szavazáson viszont 34 igen, 15 nem és 2 tartózkodó szavazatot kapott az előterjesztés, így elfogadták azt. Kolozs András szocialista képviselő, a javaslat előterjesztője a döntés után úgy fogalmazott: a nem dohányzók voltak minősített többségben, hiszen a kérdésben az egyes pártok tagjai nem egyformán szavaztak. Hozzátette: felelős döntés született, ami követi a nyugat-európai tendenciákat.

A rendelet 69 fővárosi kezelésű és 3 BKV-s kezelésű aluljáróra vonatkozik, míg a kerületi, illetve más tulajdonú aluljárókra vonatkozóan ajánlást fogalmaz meg. A tilalom érvényes lesz a többi között a Ferenciek terén, a Deák Ferenc téren, a Kálvin téren, a Nyugati téren és a Blaha Lujza téren. A rendelet a tervek szerint július 18-án lép hatályba.

Az előterjesztő befogadta a fideszes Németh Zoltán és Ughy Attila módosító indítványát is, akik a VEKE javaslatára azt kérték: a főpolgármester dolgozzon ki egy rendelettervezetet a dohányzási tilalom kiterjesztésére a tömegközlekedési megállókban. Ezt Demszky Gábornak a testület következő ülésén kell beterjesztenie.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.