Élet-Stílus

Az időjósoké a legjobb számítógép – videó

Szuperszámítógéppel gazdagodott a magyar időjárás-előrejelzés. Az új masina tizennyolcszor gyorsabb, mint elődje.

Az új gépnek köszönhetően az eddigi 7 nagy régió helyett Magyarországot 174 kistérségére lehet osztani vihar előrejelzés szempontjából. Külön-külön 1-3 órára előre objektív alapú időjárási riasztás készülhet úgy, hogy nem kell majd teljes megyéket riadóztatni.

A riasztórendszer központi elemét egy nagyteljesítményű IBM szuperszámítógép adja. A gép egy IBM System x iDataPlex Cluster szuperszámítógép – ez praktikusan azt jelenti, hogy a gép házában 280 darab négymagos Intel processzor kapott helyet, valamint 3.3 TB memória. A maximális számítási teljesítménye 14 ezer milliárd művelet per másodperc, vagyis 14TFlops.

Itt lakik és így “visít” egy ilyen nagygép:

Kohán Márk, az IBM Magyarország kereskedelmi menedzsere az fn.hu-nak elmondta ez a gép ugyan nem kerülhet be a világ 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit tartalmazó listába, azonban nem is ez a lényeg. Az összes nagygépnél, szervernél, az optimális kihasználtság sokkal fontosabb.

A gép értéke 190 millió forint, és három éves kiemelt garanciát biztosít hozzá a szállító. A magyarországi gép alacsony fogyasztásával is élen jár, ugyanis 38 KW áramot fogyaszt kialakításának köszönhetően.

Éppen a minap közölt egy jó összehasonlítást a BBC a szuper komputerek sebességének szemléltetésére. Ennek megfelelően, ami egy szuper gépnek 1 másodperc az egy átlag PC-nek 10 óra. Ami 1 perc, az 25 nap egy PC-nek, amin pedig 1 órát dolgozik a szuperszámítógép azon 4 évet egy sima PC, ez pedig egyenlő két foci-VB között eltelő idővel.
Hasonló felépítésű IBM fürtözött szuperszámítógépeket a meteorológia mellett számos területen alkalmaznak modellezésre, kutatásra, adatkezelésre és feldolgozásra az autóipartól kezdve a pénzintézeteken át az űrkutatásig. A NASA például Föld megfigyelő rendszerének részeként egyebek mellett a hurrikánok kialakulását is vizsgálja IBM iDataPlex szuperszámítógépek segítségével.

Olvasói sztorik