Élet-Stílus

Ami drága, nem biztos, hogy egészséges

Egy londoni intézmény kutatói szerint nem bizonyított, hogy azok az élelmiszerek, amik vegyszerek és genetikailag módosított anyagok nélkül készülnek, jótékonyabb hatásúak.

A London School of Hygiene and Tropical Health arra hívja fel a figyelmet, hogy meglepően kevés összehasonlítás készül a biotermékek és a hagyományos módon előállított élelmiszerek között. Rámutattak arra is, hogy a biotermékek hatását csak rövidtávon vizsgálják, a hosszabb távú hatásaikat nem. Egy amerikai táplálkozási szakfolyóirat szerzői átböngészték az utóbbi ötven év tanulmányait és nem találtak jelentős különbséget a hagyományos élelmiszerek és a bioélelmiszerek között.

A kutatók néhány esetben találtak összefüggést a bioélelmiszerek fogyasztása és a bőr allergiás reakciói között. Ebben a vizsgálatban 2800 két évesnél fiatalabb, holland gyermeket vizsgáltak, szüleiket pedig a gyerekek étkezési szokásairól kérdezték. A kutatók azt tapasztalták, hogy azok a gyerekek, akik kifejezetten bio tejtermékeket fogyasztottak kevesebbszer voltak ekcémások. A vizsgálat hiányossága az volt, hogy kizárólag a szülőket kérdezték a gyerekek tüneteiről, illetve nem derült ki az sem, hogy kifejezetten a bioélelmiszerek miatt ritkultak-e az allergiás tünetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik