Élet-Stílus

39 áldozata volt a futballtragédiának

Huszonöt éve, 1985. május 29-én történt Brüsszelben az európai labdarúgás egyik legtragikusabb eseménye: a Heysel stadionban a Liverpool-Juventus BEK-döntő előtt 39 szurkoló vesztette életét.

A Heysel stadion akkorra már teljesen elavult, nagy része omladozott, így teljességgel alkalmatlan volt egy ilyen jelentős sportesemény megrendezésére. Ráadásul a belga hatóságok a kedvezőtlen előjelek dacára sem készültek fel eléggé a hírhedt szigetországbeli futballhuligánok kezelésére.

Az angolokat csak egy kerítés választotta el az olasz szurkolótábortól. A két liverpooli szektor túlzsúfolt volt, mert sok drukker a nem túl szigorú ellenőrzést kijátszva jegy nélkül jutott be a mérkőzésre. A részeg angolok még a meccs kezdete előtt áttörték a vékony rendőrsorfalat, és rárontottak a Juventus-szurkolókra. Az olaszok a lelátó vége felé hátráltak, amelynek támfala leszakadt; többeket a pánikba esett tömeg taposott agyon.

A helyszínen 38 ember vesztette életét, egy a kórházban halt bele sérüléseibe. 32 olasz, 4 belga, 2 francia és 1 északír szurkoló életét követelte a tragédia. Mivel az UEFA illetékesei és a hatóságok attól tartottak, hogy a meccs elmaradása esetén végképp elszabadul a pokol, a döntő lejátszása mellett döntöttek. A másfél órával később kezdődött mérkőzést a Juventus nyerte meg 1-0 arányban.

Az angol szövetség valamennyi klubot kizárt az európai kupaküzdelmekből, két nappal később hasonlóan határozott az UEFA is. A tilalmat csak 1990-ben oldották fel. A Heysel stadiont 1994-ben lebontották, helyén ma a Baldvin király stadion áll. A tragédia huszadik évfordulóján szobrot állítottak előtte a harminckilenc áldozat emlékére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik