Élet-Stílus

Életveszélyessé váltak az erdők

Fokozott figyelmet kér a kirándulóktól az agrártárca: a felázott talajból már kisebb széllökések is kicsavarhatnak egyes fákat. Szeles időben kimondottan életveszélyt rejt az erdő, néhány helyen korlátozhatják a belépést is.

Az elmúlt időszak szeles, csapadékos időjárása súlyos károkat okoz a hazai erdőkben, elsősorban a Bakonyban, a Börzsönyben, a Pilisben és a Vértesben nagy kiterjedésű területeken dőlt le a faállomány. Az esők által feláztatott talaj miatt már kisebb szélben is kidőlhetnek a fák, ezért további pusztulás várható.

A kidőlt, fennakadt fák alatt, az összetört erdőállományokban tartózkodni életveszélyes, főleg szeles időben – figyelmeztet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
Az erdőgazdálkodók megkezdték a vihar által okozott károk felszámolását, de ezek egyes helyeken akár több hónapot is igénybe vesznek majd. A személyi biztonságot veszélyeztető fák eltávolításáig az erdőgazdálkodók korlátozhatják és feltételekhez köthetik az erdő látogatását. Ezt a helyben szokásos módon hirdetik ki, illetve figyelmeztető táblákat helyeznek ki az érintett területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik