Élet-Stílus

Pánik a Facebookon

A Facebook-felhasználók 60 százaléka fontolgatja, hogy törli magát a közösségi portálról, miután sokan érzik úgy, hogy az oldalon tárolt személyes adataik nincsenek kellő biztonságban.

A profiltörlést fontolgatókon túl további 16 százalék már be sem lép az oldalra mondván, a közösségi portálon nem adnak lehetőséget a személyes adatok megfelelő szintű kezelésére. A válaszolóknak mindössze egynegyede jelentette ki határozottan, hogy nem fog kilépni a csaknem félmilliárd felhasználóval rendelkező portálról – adta hírül a Daily Telegraph című brit lap a Sophos biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat jelentése alapján. A felmérésben 1588 felhasználó vett részt.

Az utóbbi hetekben a Facebook körüli heves vitát az váltotta ki, hogy az oldalon megváltoztatott személyes beállítások alapesetben lehetővé teszik, hogy az üzemeltetők a felhasználók adatait harmadik félnek is továbbadják. Ezt a lehetőséget a felhasználóknak külön kell letiltaniuk, sokak szerint viszont az adatok továbbadását a profil tulajdonosának egyértelmű beleegyezésével szabadna csak megtenni.

Az üzemeltetők várhatóan napokon belül ismét változtatni fognak a személyes adatok kezelésével kapcsolatos irányelveiken, azonban valószínűleg ez is kevés lesz ahhoz, hogy megállítsák azt az internetes kampányt, amely május 31-én “tömeges öngyilkosságra” szólítja a facebookozókat.

“A tömeges kivonulás nem valószínű, de a felhasználók közül egyre többen szeretnék tudni, miként állíthatják be, hogy ki és milyen információkat láthat róluk” – mondta Graham Cluley a Sophos képviselője, hozzátéve, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy átláthatatlan beállítási lehetőségek a felhasználók többségét összezavarják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik