Élet-Stílus

Lehet-e befolyásolni az emberek viselkedését?

admin
admin

2010. 05. 11. 11:18

Tudós vagyok, tehát hiszek abban, hogy a legtöbb természeti jelenség megérthető, megmérhető, előre jelezhető és végső soron befolyásolható. Ezeket az állításokat a legtöbben nem is kérdőjeleznék meg. Mi lenne azonban, ha az előbbi mondatban a természeti jelenségek helyett emberek szerepelnének? Tehát ha úgy szólna, hogy az emberek megérthetőek, előre jezhetőek, végső soron befolyásolhatóak? Nos, ez már meglehetősen ijesztő gondolat!

Van egy parányi titok, amelyről mi, tudósok nem szívesen beszélünk. A tudományos forradalom megtorpant a természettudományok kapujánál, és bennünket, embereket elkerült. Meg tudjuk jósolni az elektron mozgását, ki-be tudunk kapcsolni egy-egy gént, robotot küldünk a Marsra, ha azonban olyan jelenségekre kellene magyarázattal vagy előrejelzésekkel szolgálnunk, amelyekről azt gondolhatnánk, hogy a legjobban ismerjük, nevezetesen embertársaink cselekedeteire, tanácstalanul széttárjuk a kezünket. Ennek következtében ma többet tudunk a Jupiterről, mint a saját szomszédunkról.

Van persze egy alapvető különbség az emberi viselkedés előrejelzése és a baktériumok vagy az elektronok kutatása között. A baktériumok nem idegeskednek, ha mikroszkóp alá tesszük őket. A Hold nem perel be, amiért űrhajóval leszállunk a felszínén. Az elektronoknak nincsenek személyiségi jogai. Ám egyikünk sem szívesen vetné alá magát olyan durva beavatkozásoknak, mint amilyenekkel a baktériumokat, az elektronokat, a bolygókat vizsgáljuk – abból a célból, hogy mindig mindent tudjunk rólunk, emberekről. A Villanások arról kívánja meggyőzni az olvasót, hogy e kérdésben küszöbön állnak olyan változások, amelyek messze ható következményekkel fognak járni.

Az emberi viselkedés előrejelezhető

Manapság már jóformán bármit teszünk, annak digitális lenyomata marad valamilyen adatbázisban. E-mailjeinket őrzik az e-mail szolgáltatók naplófájljai, az arra vonatkozó adatok, hogy mikor, hol, mit vásárolunk, milyen az ízlésünk és a fizetőképességünk, rendelkezésre állnak a hitelkártya-kibocsátónknál, arcunkat és öltözködésünket a bevásárlóközpontokban és számtalan utcasarkon felállított biztonsági kamerák sokasága rögzíti. Ha sokszor nem is szívesen gondolunk rá, az igazság az, hogy nem csupán egy mikroszkóp csöve mered ránk.

A gombamódra szaporodó adatbázisokból egész életünk a legapróbb részletekig rekonstruálható. Azok az elemzések, amelyeket saját kutatócsoportom tagjai és más tudósok elvégeztek ezeken az adatbázisokon, meglehetősen váratlan felfedezéshez vezettek: ezek nemcsak a múltunkat követik nyomon, hanem a jövőnket is képesek feltárni. Miután sok millió ember kommunikációját és mozgását tanulmányoztuk a maguk mögött hátrahagyott elektronikus adatok segítségével, azt találtuk, hogy az egyedi viselkedés rendkívül nagy pontossággal előre jelezhető. Az elemzésekből kiderült, hogy akik ismerik a múltunkat, azoknak a jövőnk sem igazán okozhat meglepetést.

Életünk villanásai

Miközben napi céljainkat vagy hirtelen támadt késztetéseinket követjük, aligha vesszük észre, hogy olyan egzakt matematikai törvényeknek engedelmeskedünk, amelyek segítségével pontosan leírhatók cselekvéseink. Ezek a mintázatok semmiképpen sem újak, évszázadok óta irányítják az emberek viselkedését, és a háborúktól kezdve Einstein levelezéséig mindent meghatároznak. Az a képességünk azonban új, hogy fel tudjuk ismerni ezeket a mintázatokat, és segítségükkel meg tudjuk határozni azokat a törvényszerűségeket, amelyek néha még a legbensőségesebb pillanatainkban is irányítanak bennünket.

Munkánk során azt tapasztaltuk, hogy minden cselekvésünket villanások – az intenzív aktivitás hosszú tétlenséggel váltakozó rövid periódusai – jellemzik. Ezek a villanások annyira az emberi természet lényegéhez tartoznak, hogy nemcsak butaság, de lehetetlen is megpróbálni elkerülni őket.

De vajon meg tudjuk-e tervezni előre ezeket a villanásokat? Erre tettem nemrégiben kísérletet a bursts.com weboldal létrehozásával – amely másokat is próbál bevonni egy kitalálós játékhoz kapcsolódó villanásba. A kísérlet rendkívül egyszerű szabályokkal folyik. Ezen a site-on elérhető a Villanások szövege pontosan úgy, ahogy a könyvben megjelenik. Csakhogy minden egyes szót letakartunk egy-egy téglalappal. Mindegyik felhasználó „örökbe fogadhat” egy szót, és abban a pillanatban, amikor ezt megteszi, a mások által örökbefogadott összes többi szó is láthatóvá válik a számára.

Így tehát ha már nyolcvannégyezren örökbefogadtak egy-egy szót, ami nagyjából megfelel a könyvben szereplő szavak számának, a teljes szöveg feltárul a résztvevők előtt. Ám bármelyik felhasználó néhány nap alatt egymagában is kibonthatja az egész könyvet, ha elegendő számú letakart szót kitalál, mert minden sikeres találgatással pontokat gyűjt, amelyek segítik az újabb részek megsejtésében.

Mi jár a fejedben?

Két héttel a Bursts.com indulása után tizenegy felhasználónak sikerült annyi pontot összegyűjtenie, hogy az egész könyvet kibonthassa és elolvashassa. Meglepetésünkre ezzel a lehetőséggel egyikük sem élt. Inkább tovább folytatták a találgatást. Volt, aki ötmillió pontot szerzett, vagyis ötvenszer annyit, amennyi a könyv kibontásához és elolvasásához szükséges! A Villanások kitalálós játéka erősebb szenvedélynek bizonyult az olvasásánál.

Manapság a Facebook, a Myspace és a Twitter iránt rajongunk, kiéhezve faljuk barátaink gondolatait, ötleteit, képeit. Képzeljük el a közöségi oldalak egy új generációját, amely nem a múlttal foglalkozik, hanem a jövőbe enged bepillantást. Nem azzal törődik, hogy „Mi jár a fejedben?”, hanem az eljövendő eseményekre koncentrál. Aki úgy érzi, hogy a Twitter és a Facebook be tudja szippantani, annak a Villanások azt üzeni, hogy a jövő előrejelzésének lehetősége még ezeknél is sokkal magávalragadóbb szenvedély lehet.

Barabási Albert-László

Barabási Albert-László, amikor éppen nem az emberek cselekedeteinek előrejelzése köti le, hálózatok és komplex rendszerek kutatásával foglalkozik. Előrejelzése szerint a Villanások: a jövő kiszámítható című könyve május 27-étől kerül a magyarországi könyvesboltokba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.